600 de proprietari de teren din zona Parcului National Piatra Craiului au solicitat spijinul Institutiei Prefectului Judetului Brasov in vederea realizarii de constructii la limita rezervatiei. Oamenii isi reclama dreptul de a-si folosi proprietatile castigate in instanta, pe care, sustin ei, nu le pot folosi din cauza legislatiei restrictive. Cei 600 de proprietari detin teren intravilan de-a lungul drumului, intre Zarnesti si Plaiul Foii, la limita Parcului National Piatra Craiului.
„Este o zona de intravilan obtinuta dupa sapte ani de procese. Acesti oameni solicita sa se micsoreze restrictia privind folosirea proprietatii lor si sa poata sa construiasca acolo, motivand prin dezvoltarea turismului in zona“, a declarat, ieri, subprefectul Emil Nita, care considera ca „nu este pe deplin indeplinita dorinta de dezvoltare a turismului in zona“.
Subprefectul crede ca „de-a lungul drumului, in conditiile unor solicitari de urbanism, corecte, studiate, analizate de toata lumea“, se poate face un anumit tip de constructie, pentru ca „este pacat sa existe un asemenea parc national si sa nu se fructifice aceasta zona de intravilan, de-a lungul drumului, care oricum nu serveste la altceva, si care sa fie un punct in plus
pentru dezvoltarea turismului“.
Potrivit prefectului, si primaria Zarnesti s-a alaturat demersului proprietarilor, iar prefectura va sprijini aceasta initiativa. El considera ca se poate cere fie o hotarare de guvern care sa modifice limita parcului, fie sa se delimiteze altfel zonele din interiorul parcului, astfel incat de-a lungul drumului sa se poata construi, sub o atenta supraveghere din partea specialistilor si institutiilor abilitate.
Arie dublu protejata
Pe de alta parte insa, prof. Oliviu Pop, directorul Parcului National Piatra Craiului, spune ca „«zona care oricum nu serveste la altceva» este de fapt o zona de faneata care constituie unul dintre motivele declararii Parcului Piatra Craiului Sit Natura 2000 si includerea sa in patrimoniul european“ si ca de fapt, acolo nu se poate construi in niciun caz, daca se doreste pastrarea habitatelor protejate in Parcul National Piatra Craiului si in Situl Natura 2000.
„Zona de dezvoltare durabila, care permite constructiile, a fost deja stabilita, iar drumul si pasunea de linga el nu este inclusa in aceasta. Exista o hotarare de guvern din 2003 prin care se stabileste delimitarea clara a parcului national, precum si un ordin privind aprobarea Planului de management pentru Parcul National Piatra Craiului. Primariile din zona aveau obligatia sa aduca PUG-urile in acord cu aceste legi, ori niciuna n-a facut acest lucru, in ciuda instiintarilor noastre repetate, a controalelor din partea Garzii de Mediu si a Agentiei de Protectie a mediului“, spune directorul Parcului National.
Potrivit lui Oliviu Pop, hotarirea Consiliului Local Zarnesti care trece in intravilan zona respectiva, are la activ doua procese la care nu exista inca o decizie definitiva si irevocabila, iar in prezent, legea care ar trebui aplicata este hotararea de guvern, nu actul consiliului local.
Proprietate, dar cu respectarea legii
Cat priveste dreptul de proprietate al celor 600 de persoane, Oliviu Pop considera ca nu este incalcat deocamdata, decat prin faptul ca acestia nu primesc o compensatie din partea statului, pentru statutul de management restrictiv al terenului.
Un precedent asemanator exista in parcul National Buila Vanturarita, din judetul Valcea, unde proprietarii care au dat in judecata administratia parcului au pierdut la Curtea Constitutionala, care a decis ca dreptul lor de proprietate este inalienabil, dar trebuie sa respecte legislatia care reglementeaza zonele protejate.
„Exista sau exista o lege a carei aplicare o sustinem si noi si care prevede acordarea unei compensatii banesti, sub forma de renta anuala, proprietarilor de teren, pentru management restrictiv. Dorim ca statul sa le acorde aceasta compensatie, si nu sa limiteze restrictiile de constructie. Nu ar avea de castigat decat investitorii care doresc sa cumpere terenurile respective si sa construiasca piscine si hoteluri cu multe etaje, care ar distruge zona si ar scadea gradul de atractivitate turistica, asa cum s-a intamplat si cu zona Bran – Moieciu“, a concluzionat directorul Parcului National Piatra Craiului.
In plus, modificarea limitelor parcului Piatra Craiului ar putea aduce Romaniei o a treia posibila sanctiune din partea uniunii Europene, care se va platit ot din buzunarul cetateanului.