Evenimentul Zilei: Incalzirea electrica, mai ieftina decat cea pe gaz

Scumpirea continua a gazelor si existenta de numeroase zone unde bransarea este imposibila sau la preturi foarte mari recomanda folosirea sistemelor de incalzire pe baza de electricitate. Un studiu efectuat recent de prof. dr. ing. Nicolae Vasile arata ca, de iarna trecuta, este chiar mai ieftin sa iti incalzesti casa electric, fata de obisnuita centrala pe baza de gaz.

Metodele de incalzire electrica sunt foarte folosite in statele din vestul si nordul Europei, aceasta energie fiind produsa atat clasic, cat si din surse neconventionale (Soare, vant, energia pamantului, a valurilor etc). Cele mai populare patru metode de incalzire electrica sunt: cu centrala electrica, prin calorifere ceramice, prin suflante si prin cablu incalzitor in pardoseala.

"In conditiile iernii trecute, economia realizata prin incalzirea electrica a unei case de dimensiuni medii a fost de 22%", spune profesorul.

"Cea mai avantajoasa este incalzirea prin caloriferele ceramice. Ganditi-va la ele ca la niste sobe de teracota cu aspect de calorifer sau parte din perete, care retin mult timp caldura, fiind astfel economice", adauga Nicolae Vasile, de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru
Inginerie Electrica (ICPE).

Avantajele incalzirii in pardoseala

Acest mod de incalzire electrica are marele avantaj ca nu rapeste din spatiul pe orizontala al locuintei, intrucat nu presupune montarea de calorifere. Pe scurt, locuinta are nevoie de o foarte buna izolare la nivelul sapei, pentru ca o parte cat mai mare din energia transmisa de cablul sau tubul incalzitor sa ajunga la pardoseala de deasupra sa, nu sa se piarda in jos, spre pamant.

Marele avantaj al acestui sistem este incalzirea eficienta pe verticala a locuintei. "Corpul uman are nevoie de mai multa caldura la picioare si de mai putina la nivelului capului", spune profesorul Vasile. Astfel, folosind incalzirea prin pardoseala, caldura scade usor de jos in sus.

Sa luam un exemplu. Daca doriti o temperatura medie de interior de 22 de grade Celsius, veti avea 24 de grade la nivelul pardoselii, 22 de grade la jumatatea distantei dintre tavan si podea si 20 de grade in partea superioara a camerei. In schimb, in aceleasi conditii, in cazul sistemului traditional cu calorifere, aerul cald urca spre plafon, iar cel mai rece va fi la nivelul podelei, ajungandu-se la amplitudine de chiar 6-7 grade. Fenomenul este cauzat de curentii circulari, care, pe langa incalzirea neuniforma si in sensul invers al cerintelor organismului, incurajeaza si deplasarea prafului in interiorul locuintei.

In cazul in care renovati locuinta, iar inaltimea camerei este deja redusa, sistemul este dificil de montat. Cablul incalzitor si izolatia de care are nevoie au o grosime cumulata de 4-6 centimetri. O solutie in acest caz este "covorasul electric", plasat sub podea, dar acesta este foarte scump.

Centrala electrica, cu incalzire prin pardoseala sau calorifer

Monofazata sau trifazata, centrala electrica poate fi folosita pentru incalzirea prin pardoseala sau/si pentru cea prin calorifere. Marele avantaj al acesteia, ca si al celorlalte metode de incalzire electrice, este lejeritatea prin care poti regla temperatura, confortul fiind superior instalatiei pe gaz. „Poti monta cate un termostat in fiecare camera, deoarece nu incalzesti holul la fel de mult ca incaperea copiilor”, spune reprezentantul ICPE.

Investitia de instalare este destul de mica, iar probleme ca montarea cosului de fum si asigurarea ventilatiei sunt evitate.

Radiatoarele ceramice, cu plus la eficienta

Intr-un articol publicat in revista „Energetica”, sunt prezentate avantajele acestor forme de incalzire, fie ca avem rezistenta in ulei sau in masa ceramica. „Varianta rezistentelor ceramice prezinta avantajele unei mai bune sigurante in exploatare si a unei capacitati mai ridicate de inmagazinare a caldurii”, se arata in articol.

Marele avantaj este ca aceste calorifere nu necesita investitii de instalare, fiind suficienta alimentarea la o priza care sa reziste la puterea caloriferelor. Mai mult, caloriferele pot fi montate pe perete, dar pot fi si mobile. In cazul alegerii suflantelor, trebuie luat in calcul amanuntul ca la temperaturi mai joase de -5°C acestea nu mai functioneaza.

Incalzirea apei, la Soare sau “la priza”

Pentru incalzirea apei, profesorul recomanda folosirea unui boiler electric. "Daca alegi sa montezi un panou solar, acesta iti poate incalzi apa din aprilie pana in octombrie", spune inginerul ICPE.

In restul anului, energia solara captata de panou nu este suficienta pentru a incalzi apa la temperaturi ridicate. Astfel, sursa solara trebuie "ajutata" cu electricitate.

Cat costa incalzirea electrica

In revista "Energetica", Nicolae Vasile a facut o analiza a cheltuielilor pentru incalzire. Exemplul este o casa P+1 mansadata, cu o suprafata locuibila de 173 de metri patrati.

"Daca se opteaza pentru consum nediferentiat, atunci costa mult. Daca se foloseste regimul zi-noapte, este mult mai ieftin", crede inginerul. Acesta a folosit pentru incalzire o centrala electrica in lunile de iarna si calorifere ceramice in ultimele doua luni ale toameni si primele doua ale primaverii.

In aceste conditii, costurile de incalzire in aceste sapte luni s-au ridicat la 4.600 de lei. Potrivit lui Nicolae Vasile, iarna trecuta, costurile incalzirii cu gaz ar fi fost cu 22% mai mari (circa 5.600 de lei).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri