Mai multe ONG-uri de mediu au demarat un proiect prin care vor sa cartografieze toate mormanele de deseuri din tara, pana la mijlocul lunii iulie. Un grup de tineri voluntari si-a propus, ca pana pe 19 iulie, sa identifice toate zonele din Romania unde sunt mormane de gunoaie.
Coordonatele GPS ale „depozitelor” de deseuri vor fi introduse de participantii la campania „Let’s Do It, Romania!” intr-un soft special, realizandu- se astfel o harta a gunoaielor. Iar pe 25 septembrie, romanii sunt invitati sa participe la Ziua de Curatenie Nationala a Romaniei, al carei scop este acela de a curata zonele cartografiate in cadrul campaniei.
Caras-Severin, doar cinci participanti
Actiunea demarata de voluntarii proiectului „Let’s Do It, Romania!”, cel mai mare proiect de voluntariat din tara, presupune identificarea si cartografierea, pe parcursul a doua zile, a zonelor unde sunt depozitate gunoaie.
Astfel, pentru fiecare judet a fost alocat un weekend in perioada aprilie-iulie, actiunile desfasurandu-se in paralel in mai multe zone ale tarii. Proiectul a demarat luna trecuta, in judetele Cluj (10-11 aprilie) si Arges (24-25 aprilie), peste 150 de voluntari participand la actiunea „Let’s Do It, Romania!”. Iar la sfarsitul acestei saptamani, campania ajunge in judetele Timis si Caras-Severin.
Daca in Timis s-au inscris 125 voluntari, in judetul vecin doar cinci persoane si-au manifestat interesul de a cartografia mormanele de deseuri. Pe 15-16 mai, locuitorii din judetele Sibiu si Valcea sunt asteptati sa se alature proiectului.
Apel la voluntariat
Nici in judetele Covasna, Salaj, Harghita si Vrancea nu s-au inscris, pana acum, prea multe persoane, numarul acestora variind intre doi si cinci voluntari. Motiv pentru care echipa „Let’s Do It, Romania!” le propune celor care dispun de GPS, masina sau bicicleta, timp liber si energie sa se inscrie pe site-ul www.letsdoitromania.ro, la sectiunea „implica-te”.
„Doar pentru ca te muti cu doi metri mai departe de o gramada de gunoi cand iesi la picnic, asta nu inseamna ca mizeria nu mai e acolo. Doar pentru ca alegi sa te uiti in alta parte, asta nu inseamna ca in apele raului care iti alimenteaza orasul cu apa potabila nu plutesc zeci de mii de PET-uri si de pungi. Doar pentru ca nu fotografiezi si muntii de gunoaie cand pleci in vacanta, asta nu inseamna ca ei nu erau acolo”, explica initiatorii campaniei.
Campania se va incheia pe 25 septembrie, cu o actiune de curatenie generala, la care organizatorii spera sa adere cat mai multi romani.
„Acesta este, in primul rand, un proiect care isi propune sa faca curat in toata tara intr-o singura zi. Dar nu e vorba doar despre un „hei-rup” punctual, ci despre schimbarea unui mod de relationare cu natura. Pe de alta parte, mesajul nostru este ca lucruri bune se pot intampla si in Romania, daca romanii se unesc. Dupa cum stau lucrurile, va fi nevoie de sute de mii de oameni pentru a curata gunoiul din Romania intr-o singura zi. Nu e usor, dar noi credem ca se poate”, a declarat Anca Banita, reprezentant al Departamentului de comunicare in cadrul proiectului.
„Let’s Do It, Romania!” a fost initiat de mai multe ONG-uri de mediu din Bucuresti. In proiect au fost implicate, initial, 32 de persoane. Initiatorii spun ca scopul proiectului nu doar acela de a implica cetatenii, autoritatile locale, firmele si operatorii de salubritate.
Pe termen lung, proiectul isi propune responsabilizarea cetatenilor fata de mediul inconjurator si colaborarea cu autoritatile pentru imbunatatirea infrastructurii si chiar a sistemului de amenzi.
Actiune initiata in Estonia
Echipa „Let’s Do It Romania” s-a inspirat dintr-un proiect asemanator, derulat in Capitala Estoniei, Tallin.
In vara lui 2007, la o intalnire a catorva ecologisti, par la mentarul Toomas Trapido si un cunoscut antreprenor IT, Rainer Nõlvak, au propus curatenia masiva, intr-o singura zi. Desi parea imposibil, au decis sa puna in practica aceasta idee iesita din co mun si au convins diversi profesionisti din diferite domenii sa se alature proiectului.
Primul a fost Ahti Heinla, unul dintre fondatorii Skype, iar ulterior s-au inscris si o serie de institutii importante, cum ar televiziunea nationala sau Ministerul Mediului. Actiunea propriu-zisa, la care au participat 50.000 de oameni, a avut loc pe 3 mai 2008.
Anul trecut, actiuni similare au avut loc in Letonia si Lituania. Anul acesta, pe 17 aprilie, 246.000 de cetateni ai Sloveniei si-au curatat tara, iar alti 100.000 de portughezi au actionat la fel, pe 20 martie.
Actiuni similare vor fi programate in anii urmatori in Italia, Serbia, Ucraina, India si Brazilia, dar si in orasul San Francisco, din SUA.