Voluntarii organizatiei Oceanic Club au reusit sa salveze azi dimineata un delfin gasit pe tarmul marii, pe o plaja din Eforie Nord. Mamiferul era intr-o stare avansata de extenuare. Un medic veterinar si colegul sau biolog l-a tinut in brate, i-au aplicat tratament injectabil cu vitamine
si, in final, l-au dus in larg unde a inceput sa-si revina.
„A fost resuscitat pentru ca nu se mai zbatea, statea foarte cuminte pe bratele colegilor mei care l-au tinut asa aproape o ora si jumatate si, dupa ce l-am dus la 300 – 400 metri in larg, este din ce in ce mai energic”, povesteste biologul Razvan Popescu, directorul Oceanic Club.
El crede ca „tanarul exemplar” ori a fost alungat din clan, batut de un mascul dominant, ori poate avea o boala infectioasa. „Numai analiza sangelui va putea sa clarifice adevarata cauza a imbolnavirii sale”, a spus Popescu. Starea lui a fost agravata si de stresul provocat de curiozitatea turistilor care au intrat in apa sa-l fotografieze.
Politia de frontiera nu a fost sensibilizata
Delfinul a fost transportat in larg cu ajutorul unui caiac al salvamarilor. Voluntarii ar fi vrut sa-l duca la o distanta mai mare, dar s-au lovit de refuzul politiei de frontiera, care a promis initial ca va trimite o salupa rapida. Pentru voluntarii de la Oceanic Club, salvarea mamiferului a fost o victorie.
Totusi, cateva ore mai tarziu, delfinul a revenit din larg, iar voluntarii, alertati, l-au transportat la sediul Delfinariului din Constanta. El va va fi gazduit aici cateva saptamani, pana isi va reveni in intregime. „Da, va supravietui. A fost pus intr-un bazin special si va fi tratat cu medicamente. Dupa ce se va insanatosi, va fi redat mediului sau natural, in Marea Neagra”, a dat asigurari Razvan Popescu.
De la inceputul acestui an, voluntarii de la Ocean Club au gasit 30 de delfini morti pe plajele litoralului.