Evenimentul zilei: Cum respecta turistii un parc national

O inregistrare postata pe Youtube prezinta mai multi prieteni care isi fac de cap in Muntii Retezat. Imaginile sunt surprinse pe drumul national 66A, iar o parte a aventurii are loc chiar pe bucata de drum care trece prin Parcul National Retezat – Rezervatie a Biosferei.

O portiune de 3,2 kilometri din drumul pe care turistii il folosesc ca partie de schi si snowboard trece prin Parcul National. In padurile care se pot observa in imagini traiesc 50 de specii de mamifere, iar, in intreg parcul, cresc 1.190 specii de plante superioare si 130 de plante rare sau vulnerabile.

Din 2007, anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, parcul este protejat, fiind propus ca sit pentru reteaua ecologica europeana Natura 2000. Scopul retelei este conservarea habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar.

DN 66A a starnit mari scandaluri la momentul inceperii constructiei, in anul 1999. Dupa 10 ani de lucrari, doua dintre tronsoane sunt finalizate. Un al treilea ar putea fi construit in acest an, dar organizatiile de mediu spun ca drumul ar cauza daune majore unui alt Parc National, Domogled-Valea Cernei, invecinat Parcului Retezat. 

Cel care a postat pe internet filmuletul de mai jos ofera si o explicatie: "Excursie in Retezat cu prietenii in 6 martie 2010, pe drumul dinspre Retezat spre Baile Herculane. Am plecat din Lupeni, unde se afla si statiunea Straja si am mers spre Campul lui Neag, Campusel, Cabana de vanatoare".

"Pe teritoriul PNR si in vecinatatea acestuia se interzice desfasurarea de activitati care genereaza un impact negativ asupra mediului", se arata in Regulamentul Parcului National Retezat. Aceste activitati intra in aceasta categorie, iar turistii incalca atat legile parcului, cat si pe cele ale drumului public.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri