Evenimentul Zilei: Avocati din oficiu pentru necuvantatoare

Elvetia ar putea deveni prima tara care garanteaza aparatori pentru o buna protectie juridica a animalelor maltratate.

Fara sa miste o labuta, animalele domestice si-ar putea castiga dreptul la un avocat in instanta, in Elvetia, tara cu o deja solida legislatie pentru protectia necuvantatoarelor. Decizia finala apartine oamenilor din statul alpin, iar ei se vor pronunta pe aceasta tema intr-un referendum programat pentru inceputul lui martie, potrivit presei elvetiene.

Daca elvetienii vor vota in majoritate „pentru”, fiecare canton va fi obligat sa numeasca un avocat care va avea sarcina de a apara animalele – de la cele de apartament la cele crescute in ferme – de abuzurile savarsite de oameni. Rolul avocatului ar fi acela de a-i asista pe politisti si procurori in cazurile de maltratare a animalelor si de a veghea la aplicarea corecta a legii.

Experiment de succes

Situatia, asa cum o vad aparatorii drepturilor animalelor, este simpla: daca oamenii acuzati ca maltrateaza caini sau pisici pot fi aparati de un avocat in instanta, de ce nu s-ar bucura si victimele de aceleasi drepturi? Aici intra in rol Antoine Goetschel, avocat al animalelor in cantonul Zürich, care a primit aceasta onorabila sarcina in cadrul unui proiect experimental demarat in noiembrie 2007.

Este doar un job cu „jumatate de norma”, in conditiile in care casa sa de avocatura se ocupa in principal de domeniile clasice – de la drept comercial la chestiuni civile, inclusiv divorturi sau mosteniri. Goetschel povesteste pentru portalul „Swissinfo” ca numarul de cazuri de abuzuri asupra animalelor la care lucreaza intr-un an se ridica la 150-180. „Sunt informat de la inceputul unei anchete si pot verifica daca anumite analize au fost facute, daca dovezile au fost stranse, daca martorii au fost ascultati. Daca nu, pot influenta procedura. Cand dosarul ajunge in instanta sau in fata unei decizii pot sugera pedeapsa, prin comparatie cu alte cazuri”, explica Goet schel.

Avocatul spune ca marea majoritate a cazurilor (60%-70%) vizeaza maltratarea cainilor. Militantii pentru drepturile animalelor par sa fie convinsi ca experimentul de la Zürich a avut succes. Activistii reusisera de altfel, inca din vara lui 2007, sa stranga rapid cele 100.000 de semnaturi necesare pentru organizarea referendumului „impotriva cruzimii si pentru o mai buna protectie juridica a animalelor”.

O lege grijulie

Guvernul elvetian nu doreste sa impuna autoritatilor regionale obligativitatea angajarii de avocati. Nici crescatorii de animale din Tara Cantoanelor nu sunt fericiti cu o astfel de masura, care le-ar putea ingradi activitatea. Si guvernul si fermierii sustin ca drepturile animalelor sunt indeajuns protejate de actuala legislatie.

O lege intrata in vigoare in 2008 a introdus in Elvetia multe prevederi inedite. Detinatorii de animale sociale, precum pestisorii de acvariu sau papagalii, spre exemplu, au fost obligati sa achizitioneze o pereche pentru animalele cu pricina, in caz contrar, riscand o amenda. Proprietarii de caini au primit interdictia de a le taia coada sau urechile patrupedelor, in scopuri „cosmetice”.

Legea asigura si alte drepturi pentru cai, porci sau chiar rinoceri, spre fericirea militantilor si nemultumirea criticilor care au atras atentia asupra costurilor necesare pentru aplicarea ei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri