Evenimentul Zilei: Amenintare cu deseuri nucleare

Romania este luata in calcul la nivelul UE pentru gazduirea unui depozit regional de deseuri.

Depozitarea deseurilor nucleare din statele membre in tari din Europa de Est, printre care si Romania, informatie publicata in urma cu doua zile de „The Times” si preluata ieri de publicatiile de la noi, a dus la o „explozie” a mesajelor trimise pe forumuri. Specialistii de la noi sustin insa ca nu trebuie sa ne impacientam.

Fiecare stat care detine centrale nucleare este responsabil de gospodarirea deseurilor radioactive pe care le produce. Spre exemplu, oficialii Agentiei Nucleare pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD) sustin ca Romania are nevoie de doua depozite, unul de suprafata si unul de adancime, pentru deseurile care provin de la centrala de la Cernavoda.

Daca cel de suprafata, in care urmeaza sa fie depozitate deseurile slab si mediu active, este planificat sa intre in operare in 2014, depozitul de mare adancime urmeaza a fi realizat pana in 2055. Costurile pentru primul sunt estimate la 220 milioane de euro, iar pentru cel de-al doilea intre 2,8 si 4,4 miliarde de euro.

Doar la nivel de discutie

Intr-o informare transmisa EVZ, ANDRAD arata ca participantii Organizatiei europene pentru dezvoltarea capacitatii de stocare, unde si Romania este membra, „analizeaza la modul teoretic fezabilitatea punerii in practica a acestei idei de depozit regional. Implementarea este insa dificila, in primul rand din cauza cadrului legislativ existent la acest moment”.

Lucian Biro, director in cadrul CNACAN, ne-a explicat ca discutii pentru constructia unui depozit regional exista de peste 10 ani. Potrivit acestuia, e putin probabil ca un astfel de depozit sa fie facut la noi, in situatia in care avem un risc seismic ridicat, iar studii geologice la mare adancime nu sunt facute.

Potrivit „The Times”, proiectul, realizat pe fondul reaparitiei interesului pentru energia nu cleara, ar putea obtine aprobarea Comisiei Europene la finele anului.

In celelalte 7 state care fac parte din organizatia amintita nu sunt mai mult de doua reactoare nucleare, conform „The Times”. La noi, guvernul vrea pana in 2015 sa finalizeze reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, iar din 2020 sa inceapa lucrarile la a doua centrala.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri