Evenimentul Zilei: 78.000 de kilometri pe bicicleta. Si drumul nu e gata

Daca il intrebi cati ani are, ii place sa spuna 264. In buletin, are abia 26. Indianul Somen Debnath este in al saselea an de calatorie, iar cele patru biciclete l-au purtat din tara sa natala pana in Romania.

„Cu bicicleta in jurul lumii, pentru prevenirea SIDA si o viata pasnica”, scrie pe o placuta montata aripa din fata a bicicletei. Somen vine dintr-o familie saraca din localitatea indiana Basanti, din Bengalul de Vest. Nu e indianul tipic, cel care ajunge in casele noastre prin filmele produse la Bollywood. Are ochi mari, rotunzi si naivi, parul lung si oarecum ondulat, iar barba neagra si destul de mare il face cat de cat barbat. Altfel, ai zice ca este un copil plecat de acasa sa isi ia lumea in cap.

Povestea calatoriei lui a ajuns la momentul simetriei. Primul semn ca aceasta e menirea lui a aparut cu sase ani inainte sa plece, iar acum priveste inapoi la cei sase ani pe drum.

„Toata lumea se ferea de el, ca de ceva otravit”

Pana la 14 ani, Somen era un copil care iubea sa calatoreasca de unul singur in natura. Dupa scoala, colinda pe la marginea periculoaselor paduri de mangrove, iar acasa ajungea abia cand Soarele isi terminase tura pe cer. Se arunca intr-un mic iaz din apropierea casei, iesea ud leoarca si fugea spre casa, unde il astepta masa.

Atunci, a citit un articol intr-un ziar, pe care avea sa il decupeze si sa il reciteasca de sute de ori. Stirea spunea scurta poveste a unui copil bolnav de SIDA, abandonat langa o unitate medicala din Calcutta. „Toata lumea se ferea de el, ca de ceva otravit”, isi aminteste acum Somen. Se gandea ca, chiar daca acel copil i-ar fi fost dusman, nu l-ar fi abandonat acolo.

Apoi, s-a interesat ce inseamna virusul HIV, cum se raspandeste el. „La 16 ani, nici nu stiam ce inseamna contact sexual – spune Somen-, iar cand am mers la Organizatia pentru Prevenirea SIDA din Bengalul de Vest, cei de acolo au inceput sa rada de mine. Se gandeau ca eu, un pusti, nu pot face multe pentru a lupta cu aceasta cumplita boala”. Dar le-a spus ca vrea sa afle totul, iar apoi sa ii spuna cum poate lupta impotriva raspandirii SIDA.

Dupa cateva luni, „le povesteam profesorilor de la scoala, iar ei le spuneau copiilor. Nici profesorii nu stiau prea multe, au fost bucurosi sa afle de la mine despre lupta impotriva SIDA”. Apoi, a urmat prima mare provocare. Un an de mers pe jos prin satele Bengalului de Vest, cu opriri pentru a-i ajuta pe oameni sa inteleaga ce inseamna boala si cum o pot evita. La 20 de ani, la 25 mai 2004, Somen primea diploma de licentiat al Facultatii de Biologie de la Universitatea din Calcutta. In cei trei ani de studiu aici, „am mers de multe ori in Himalaya. Cum urmasem si un curs de Arte, imi place enorm sa pictez. Sunt pasionat de peisaje. Atunci m-am gandit ca vreau sa plec cu adevarat intr-un tur al lumii, sa vad tot ce se poate vedea, sa calatoresc prin 191 de tari timp de 16 ani si sa le vorbesc oamenilor despre lupta impotriva SIDA”.

2 tricouri, 2 pantaloni si 17 dolari

Peste doua zile, la 27 mai, Somen isi punea in geanta bicicletei doua tricouri, doua perechi de pantaloni si cateva scule pentru bicicleta. Mama i-a spus doar atat: „daca esti copilul meu, atunci poti face asta”. Tatal i-a dat bani sa se intoarca, dar Somen i-a refuzat. Singurii bani pe care i-a luat cu el au fost 17 dolari, primiti in rupii de la un prieten.

Timp de doi ani a calatorit prin India, apoi a ajuns in Nepal, Bhutan si a coborat harta spre Thailanda, Malaezia si Indonezia. Apoi s-a intors in India pentru ca avea nevoie de vize, si-a revazut mama la Bombay (Mumbay) si a plecat din nou, spre Pakistan, Afganistan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Kirghistan, Azerbaidjan si Georgia.

In Afganistan a fost sechestrat timp de cateva zile, iar urmatoarea mare problema a avut-o in urma cu cateva luni, in Bulgaria, cand a fost jefuit. „Am pierdut zece mii de fotografii si 680 euro, bani pe care prieteni din statele prin care am fost mi-i daruisera pentru drum”.

„Ochi pentru ochi, si lumea va deveni oarba”

A calatorit deja prin Macedonia, Grecia, Bosnia si Hertegovina, Italia, Slovacia, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Bulgaria. In Romania, a intrat pe la Ruse, iar primul lucru pe care l-a fotografiat a fost o casa taraneasca. „Semana enorm cu locuintele din India. Era colorata si cu acoperisul simplu”, spune calatorul.

Stam de vorba in Ambasada Indiei. E imbracat intr-o geaca rosie, sub care poarta un tricou impermeabil cu maneci lungi, pestrit, de ciclist. In fine, pe piele poarta un tricou negru, pe care sta scris: „Ochi pentru ochi, si lumea va deveni oarba”, citat din Mahatma Gandhi.

“Acum imi dau seama ca lumea intreaga e universitatea mea, iar oamenii imi sunt profesori. Toti viseaza sa calatoreasca, iar eu le implinesc visul”, spune Somen Debnath. A luat sol din fiecare tara, si vrea ca, in 2020, cand isi va incheia calatoria, sa faca o gradina a lumii, acasa la el. Are cartele SIM din mai toate tarile, iar jurnalul sau de calatorie va fi impartit in 10 carti. Cinci vor fi publicate peste doi ani, alte cinci in 2020.

Vara viitoare Somen Debnath va fi in Islanda. Apoi, va merge in Groenlanda, unde va merge pe jos 60 de kilometri catre un iglu unde va dormi cu prietenii sai islandezi. Apoi se intoarce in Europa, in Regatul Unit, face Franta, Portugalia, Spania si, apoi, vor urma trei ani in Africa. Da roata continentului negru, iar cand va ajunge din nou in nord-vest, va lua avionul spre Brazilia. Va merge prin cele trei Americi (de Sud, Centrala si de Nord), va zbura spre Rusia, apoi va calatori spre Mongolia, China si spre casa sa. Va ajunge acasa la 27 mai 2020.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri