Petiție WWF: Spune „Nu” vânătorii necondiționate de urși

Organizația WWF România a inițiat o campanie de strângere de semnături împotriva amendamentului depus ad-hoc de senatori la  Legea Vânătorii, prin care urșii sunt incluși pe lista mamiferelor cu sezon de vânătoare. Până acum au fost strânse 22.600 de semnături.

Autoritățile din Sibiu iau în calcul să monteze garduri electrice pentru a împiedica urșii să intre pe autostradă

WWF adresează petiția Camerei Deputaților, Guvernului României și Comisiei Europene. Printre solicitările formulate de organizație se numără respingerea propunerii legislative de modificare a Legii Vânătorii, dar și motivația, cu date și argumente științifice, a acestei propuneri.

„Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricții privind numărul exemplarelor împușcate, fără o situație clară și o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecințe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunțată la nivel de populație”, explică ONG-ul în petiție.

Directiva Habitate a UE plasează ursul în lista speciilor cu protecție strictă și a căror conservare necesită desemnarea unor arii speciale de conservare și prevede faptul că aprobarea derogărilor de la măsurile speciale de conservare se poate face doar dacă alte soluții alternative au fost implementare fără succes.

Directiva Habitat este obligatorie pentru toate statele membre Uniunii Europene și include urșii pe lista speciilor de animale protejate, care nu pot fi vânate în scop de agrement.

„Un asemenea mod de vânătoare nu rezolvă situațiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împușcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro)”.

Petiția poate fi semnată aici.

Senatul a modificat Legea Vânătorii şi a scos ursul de pe lista animalelor protejate

Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. Ursul a fost scos de pe lista animalelor pentru care vânătoarea era interzisă şi a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului.

Pentru urs, aceste perioade sunt 1 aprilie – 30 mai şi 1 septembrie – 1 decembrie, iar cuantumul despăgubirilor în cazul unor fapte ilicite este de 20.000 de euro în care vânarea este permisă şi 40.000 de euro în afara acestor perioade.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 România va intra în infringement dacă Legea Vânătorii va fi aprobată

România va intra automat în infringement dacă amendamentul la Legea Vânătorii care prevede scoaterea urșilor de pe lista animalelor protejate va fi aprobat în Camera Deputaților, a declarat Gabriel Păun, fondator Agent Green.

Conform experților, nu se cunoaște numărul real al urșilor de pe teritoriul României și nu există un sistem bine pus la punct de monitorizare. Într-un studiu realizat în 2016 se arăta că sistemul de management al carnivorelor mari din România este “slab susținut de datele despre populație raportate de administratorii fondurilor de vânătoare și că deciziile curente de vânătoare se bazează adesea pe date biologice nerealiste asupra populației”.

O cotă de vânătoare care depășește rata naturală de creștere a populației ar influența în mod serios declinul ireversibil al urșilor bruni în România și reprezintă o amenințare directă la supraviețuirea speciei.

spot_img

Ultimele știri