Esentiala pentru racorirea si hidratarea noastra in zilele calduroase de vara, apa imbuteliata a devenit una dintre cele mai mari surse de poluare. Impreuna cu liderii industriei de la noi, Oana Neneciu analizeaza acest aparent paradox.
Canicula cu PET-uri
Rata de reciclare a recipientelor din plastic creste incet in fiecare an cu cateva procente, in schimb, consumul de apa la PET creste de cativa ani incoace cu o constanta de 20%. Aproape 24% dintre PET-urile puse pe piata de operatorii economici ajung la reciclat – un rezultat pe 2008 mai bun fata de anii precedenti,
spun reprezentantii EcoRom Ambalaje. Esentiala pentru racorirea si hidratarea noastra in zilele calduroase de vara, apa imbuteliata a devenit una dintre cele mai mari surse de poluare.
Caldura verii ne face sa consumam mai multa apa plata sau carbonatata, in recipiente din plastic de diferite forme si cu lori. In fiecare zi aruncam la cosul de pe strada sau din casa cel putin un PET care, teoretic, va ajunge sa fie reciclat. Imbute liatorii de apa din industria romaneasca spun totusi ca vara 2008 nu se compara cu cea din 2007 in ceea ce priveste cresterea vanzarilor. Pentru ca 2007 a fost o vara foarte caldu roasa, cu temperaturi extreme, anul trecut au ajuns la gropile de gunoi mai multe recipiente din plastic din decat in acest an.
"Vanzarile depind foarte mult de cat de calduroasa este vara. Anul trecut, in lunile iunie si iulie, vanzarile au fost cu mult mai mari decat in restul anului pentru ca a fost o vara foarte caldu roasa, cu temperaturi extreme. Vara aceasta, cres terile nu mai sunt atat de mari, comparativ cu anul trecut. Cresterea vanza rilor este undeva la 10%-15% fata de media anuala", spune Florin Nechita, marketing manager Apemin Tusnad.
Si reprezentantii Izvorul Minunilor spun ca, in acest an, cresterea vanzarilor nu se va ridica la nivelurile de anul trecut, "vara trecuta fiind, asa cum ne amintim, una atipica din punctul de vedere al temperaturilor".
Romaqua Group, producatorul apelor Borsec, Stanceni si Aquatique si un important jucator pe piata autohtona a apelor minerale, a inregistrat in aceasta vara vanzari mai mari cu 36% decat media anuala la Borsec si cu 20% pentru apa Stanceni.
Ecorom si marea de PET
Imbuteliatorii de apa recunosc ca nu au foarte multe pro iecte proprii de reciclare, cate va tinte pe ici pe colo, dar toti colaboreaza pentru normele obligatorii de reciclare cu EcoRom Ambalaje, asociatie care le preia responsabilitatea.
Conform Hotararii de Guvern nr. 621/2005, operatorii economici care comercializeaza produse ambalate sunt obligati sa atinga rate minime de reciclare a materialelor puse pe piata. In 2007, rata minima de reciclare a plasticului a fost de 10%, iar in 2008 este de 11%.
In 2007, operatorii economici care colaboreaza cu EcoRom Ambalaje au pus pe piata 106.885 tone PET, din care, conform datelor EcoRom, s-au reciclat 23.919 tone. In 2008, in perioada ianuarie-iunie, au fost generate 55.280 tone PET si au fost reciclate aproximativ 13.200 tone PET, ceea inseamna o rata de reciclare de 24%.
Asociatia preia de la producatori responsabilitatea de recuperare a deseurilor PET, responsabilitate care se realizeaza pe baza parteneriatelor cu 160 de companii care opereaza in managementul deseurilor.
"Preocuparea Eco Rom Ambalaje de a include industria apelor minerale in realizarea unui sistem performant de management al deseurilor de ambalaje s-a materializat prin colaborarea cu una dintre cele mai importante companii a apelor minerale, si anume Romaqua, actionar in cadrul companiei. In prezent, cei mai importanti imbuteliatori din industrie sunt membri ai sistemului Punctului Verde (Der Gruene Punkt)", spune Sorin Popescu, director general EcoRom Ambalaje.
Sistemul functioneaza pe baza unor rapoarte lunare si anuale, in care agentii economici arata cate ambalaje au pus pe piata, iar companiile de management al deseurilor raporteaza cantitatile colectate si preluate de catre reciclatori, astfel incat sa fie indeplinite obligatiile anuale. "Sistemul de raportare este on-line
si permite inregistrari si analize pentru fiecare agent economic in parte", subliniaza directorul general EcoRom Ambalaje.
Romanii si apa minerala
Romanii consuma de doua ori si jumatate mai putina apa minerala fata de media europeana, desi este a treia tara, dupa Franta si Italia, ca potential de exploatare, conform datelor Apemin. In schimb, consumul de apa in Romania este in continua crestere. Conform datelor Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), in ultimii zece ani piata a cunoscut o crestere continua, cu o dinamica medie anuala de aproximativ 20%. Daca in 2006 s-au vandut aproximativ 920 milioane litri de apa, in 2007 s-au consumat peste 1,1 miliarde de litri.
Din productie, exporturile inregistreaza o pondere de 3 pro cente, iar importurile sunt nesemnificative, sub 1%.
Tara noastra se diferentiaza de restul statelor europene prin obiceiul de consum. In vreme ce in Romania se consuma in proportie de 75% apa minerala carbonatata si 25% apa plata, in celelalte state ponderea este inversa, 75% din apa consumata fiind plata.
Apa la pet, o nebunie
La nivel mondial, organizatii neguvernamentale trag numeroase semnale de alarma in ceea ce priveste apa imbuteliata. Pe langa calitatea asemanatoare cu cea a apei de la robinet, organizatiile mai sustin ca, in contextul unei crize a petrolului, producerea de PET-uri pentru apa este o nebunie.
Un raport dat publicitatii in Statele Unite arata ca, anual, se consuma 17 milioane de barili de petrol pentru producerea recipientelor din plastic destinate comercializarii apei. Asta inseamna 2,5 milioane tone de emisii de CO2 pe an. Raportul mai arata ca in Statele Unite se consuma anual mai multa apa imbuteliata decat bere si lapte la un loc, productia atingand, doar anul trecut, 34 de miliarde de litri, ceea ce inseamna un pro fit de 12 miliarde de dolari pentru marile companii de profil.