Peștii din Lacul Morii mor din cauza lipsei de oxigen din apă

Din cauza temperaturilor ridicate înregistrate, în ultima perioadă, concentrația de oxigen din Lacul Morii a scăzut până la 1,23 mg/l față de 6 mg/l valoarea minimă admisibilă. Din aceasta cauză, astăzi a fost colectată o cantitate de 200 de kilograme de peste mort, informează Administrația Națională Apele Române. 

Potrivit instituției, pentru a determina cauza mortalității pisciole, au prelevate probe de apă din diferite secțiuni ale lacului, în vederea determinării calității apei, dar și probe biologice provenite din exemplare de pești morți care au fost transmise Institutului de Diagnostic şi Sanatate Animală (IDSA).

Peștii din Dunăre, infestați cu metale grele

Specialiștii de la Institutul Național pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) atrag atenția că peștii din Dunăre, în special răpitorii, dar și crapul sunt potențial cancerigeni. Cauza este acumularea masivă de metale grele pe fundul Dunării, care afectează populația de pești. Fundul Dunării este plin de metale grele, ne spune dr. Radu Suciu, cercetător la Institutul Național pentru Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, citat de ziarulring.ro.
România a avut vreo 12 șantiere navale și în toate funcționa o așa-numită secție de acoperire metalică, cadmiere, cu niște băi electrolitice în care se băgau elicele și alte piese pentru vapoare. Toate acestea nu aveau stații de epurare eficiente, ci doar formale, iar apa ajungea în Dunăre. Cadmiul, care este cancerigen, este în Dunăre, a ieșit la toate analizele făcute de diverse instituții, inclusiv de noi. De la Baziaș până la Sulina, peste tot sunt metale grele, de la cadmiu, cupru până la mercur. Metalele grele nu se biodegradează, se mută dintr-un loc în altul. Sturionii sunt la capătul lanțului trofic, sunt cei mai mari răpitori care trăiesc în Dunăre și în Marea Neagră. Şi atunci, toți ceilalți pești pe care îi mănâncă ei au acumulat deja metale grele de la crustacee, din alge. Totodată, peștii de fund, somnul, crapul, mreana, care se hrănesc pe fundul Dunării, acumulează, mai mult sau mai puțin, metale grele”, a declarat dr. Radu Suciu.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri