Pesticidele ne prostesc

Copiii care sunt expusi la pesticide, inainte de a se naste, risca sa aiba o dezvoltare intelectuala net inferioara fata de cei care au fost feriti de chimicale.

Iar acest lucru se observa mai ales in jurul varstei de 7 ani, scrie ziarul “Le Monde”, care citeaza 3 studii de specialitate, efectuate intr-o perioada de aproximativ 8 ani.

Rezultatele acestor studii, 2 au fost facute la New York, iar celalalt, intr-o comunitate agricola din California, i-au pus pe ganduri pe cercetatorii ale caror concluzii sunt mai mult decat pesimiste in ceea ce priveste dezvoltarea psihica a copiilor care intra in contact cu pesticidele inca din timpul vietii intrauterine.

Copii in varsta de 7 ani, unii expusi, altii nu, pesticidelor au efectuat un test de inteligenta, sub supravegherea cercetatorilor, iar cei din prima grupa au dovedit ca au un IQ cu 5,5 puncte mai scazut fata de cei din a doua grupa.

Pentru a stabili concentratia de pesticide din organismul viitorilor nou-nascuti, cercetatorii au luat probe din urina mamelor si au testat, la nivelul ombilicului, concentratia de clorpirifos, una dintre cele mai raspandite substante chimice, utilizata in interiorul locuintelor.

Astfel s-a stabilit ca mamele care au intrat in contact cu aceasta substanta au dat, in general, nastere unor copii cu un nivel de inteligenta mai scazut, iar cele care s-au ferit de clorpirifos au avut sansa sa aiba copii cu un intelect normal.

Clorpirifosul este un insecticid, care face parte din categoria pesticidelor organofosforice, iar toxicitatea sa, la nivelul creierului, a fost demonstrata cu ani in urma.

In 2001, Agentia americana pentru Protectia Mediului a interzis utilizarea clorpirifosului in locuinte impotriva insectelor.
 

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri