Studiu: Pesticidele afectează ciclul de viață al bondarilor

Folosirea pesticidelor în perioada primăverii poate afecta dezvoltarea bondarilor și ciclul de viață al acestora. Concluziile au fost exprimate într-un studiu realizat de oameni de știință britanici și citat de BBC. Bondarii pot intra în contact cu pesticidele în momentul în care polenizează florile din zonele agricole. 

bondar
foto: wikimedia commons

Cercetătorii spun că, în prezent, în SUA și Europa există îngrijorări considerabile în legătură cu declinul coloniilor de albine și de bondari. Cauzele care au fost asociate cu acest fapt includ, dar nu se limitează, la aspecte socio-economice. De exemplu, printre cauze se numără intensificarea agriculturii, apariția dăunătorilor invazivi sau a patogenilor. În plus, pesticidele folosite în agricultură, cum ar fi neonicotinoidele, și diminuarea diversității surselor de hrană pentru albine (de exemplu, dependența de o singură specie de floare) sunt alte motive ale declinului acestor colonii de insecte.

Bondarii trăiesc în colonii și sunt insecte organizate social în mod asemănător cu albinele. După hibernarea din perioada iernii, reginele bondar, ies pentru a căuta hrană și locuri în care să-și facă cuibul și să-și întemeieze colonia. Acestea intră în contact cu pesticidele în momentul în care polenizează florile din zonele agricole.

Tiametoxamul este unul dintre cele trei insecticide care sunt interzise în UE.

Cum s-a realizat cercetarea

Oamenii de știință care au realizat studiul au investigat starea a patru specii de bondari, capturați din sălbăticie în timpul primăverii. Ei spun că insecticidele, așa cum este tiametoxamul, pot reduce capacitatea femelelor bondar de a depune ouă și, apoi, de dezvoltare a acestora. Tocmai din această motiv, populațiile de bondari s-ar putea reduce.

Tiametoxamul este unul dintre cele trei insecticide care sunt interzise în UE.

După ce a fost stabilit nivelul de pesticide existent în sălbăticie, au fost create condiții similare în laboratorul în care s-a desfășurat experimentul. După două săptămâni, două specii de bondari s-au manifestat diferit.

„Am constatat că expunerea constantă la neonicotinoide, în aceleași cantități care imită condițiile de pe terenurile agricole, a dus la reducerea dezvoltării ovarelor la toate speciile de femele bondar pe care am făcut teste”, a declarat Dr. Gemma Baron de la Royal Holloway University din Londra.

De asemenea, Dr. Baron a mai spus că expunerea la pesticide poate reduce capacitatea reginelor de a depune ouă primăvara și va afecta dezvoltarea coloniilor de mai târziu.

Profesorul Mark Brown, alt autor al studiului, a spus că cercetările viitoare pe același subiect ar trebui să fie o prioritate pentru lumea științifică și pentru guverne.

„Studiile viitoare făcute pe diferite specii de albine vor demonstra o variație suplimentară a impactului neonicotinoidelor, iar realizarea unor astfel de studii trebuie să fie o prioritate pentru oamenii de știință și pentru guverne”

În 2013, UE a interzis folosirea imidaclopridului, un pesticid utilizat frecvent la nivel mondial, și folosirea unor neonicotinoide, precum tiametoxamul și clotianidinul.

În 2014, România a cerut o derogare pentru folosirea celor trei neonicotinoide interzise. Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) declara anul trecut că România ar putea o derogare de la UE pe termen nelimitat pentru utilizarea neonicotinoidelor. El a mai spus că nu există nicio țară care să aibă derogare permanentă pentru utilizarea neonicotinoidelor, însă niciun stat din UE nu are clima României.

Citește și: Europa se pregătește să interzică pesticidele care omoară albine

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri