În laboratoarele din Marea Britanie au fost inventați mini-roboți care vor putea administra pesticide numai plantelor care au nevoie și vor putea reduce risipa alimentară prin faptul că pot identifica fructele și legumele prea mici sau prea puțin coapte pentru a fi culese.
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, cel mai probabil peste trei ani, pe piața din Marea Britanie vor apărea roboți în miniatură care vor fi folosiți în agricultură, anunță The Guardian.
Dezvoltați deocamdată numai în laboratoare, dar la un stadiu destul de avansat, acești mini-roboți vor aplica pesticide doar plantelor care vor avea nevoie, contrar practicii din acest moment, când aceste substanțe sunt distribuite pe întreaga plantație, risipa fiind de 95 – 99%.
Astfel, buruienile și dăunătorii devin rezistenți la pesticide, iar chimicalele devin ineficiente, determinând astfel agricultorii să utilizeze cantități mai mari. Unele pesticide sunt periculoase și pentru polenizatori, cum sunt albinele. În Uniunea Europeană există o listă neagră ce cuprinde 209 pesticide care pot reprezenta riscuri pentru sănătate și mediu.
Însă, dacă produsele chimice ar fi administrate de către roboți în cantități mici și doar plantelor care au nevoie, e posibil ca utilizarea pesticidelor de pe lista neagră să fie permisă din nou, a spus profesorul Simon Blackmore, coordonatorul de Agricultură Robotică de la Universitatea Harper Adams. Cantitățile mici ar împiedica dăunătorii să mai atace culturile, dar ar fi atât de mici încât ar cauza daune minime albinelor.
Aceiași roboți ar putea reduce risipa alimentară prin faptul că pot identifica fructele și legumele prea mici pentru a fi culese, dându-le astfel voie să crească și să se coacă până la momentul potrivit pentru recoltare.
Deși dezvoltarea unei astfel de tehnologii este într-un stadiu destul de avansat, inițiatorii proiectului cred că agricultorii obișnuiți cu sistemul actual vor fi destul de reticenți la ideea utilizării tehnologiei în afacerile lor.
„Cred că inovația va veni din partea start-up-urilor. Avem nevoie de mai multe start-up-uri în acest domeniu”, a subliniat Blackmore.
Toby Bruce, profesor de Ecologia Chimică a Insectelor la Universitatea Keele, a adăugat că o abordare complementară în reducerea utilizării pesticidelor ar fi ca fermierii și companiile chimice să lucreze cu experții în biotehnologie pentru a utiliza tehnologia deja disponibilă, cum ar fi capcanele de feromoni, care captează dăunătorii fără a folosi pesticide și indică dacă dăunătorii sunt prezenți și în ce cantități produsele chimice necesită pulverizare.