Studiu: o treime din peștele prins este aruncat

Un nou raport arată o situație îngrijorătoare: în timp ce unul din șapte oameni, la nivel mondial, nu mănâncă suficient, o treime din peștele prins ajunge, mort, peste bord. Iar asta se întâmplă fie pentru că peștii sunt prea mici și nedoriți, fie din cauza lipsei echipamentelor care ar păstra peștele proaspăt.

Studiu: o treime din peștele prins este aruncat

La începutul acestei săptămâni a fost dat publicității cel mai nou raport privind starea pescuitului și a acvaculturii, la nivel mondial. Una dintre concluziile studiului este că 35% din capturi sunt aruncate peste bord după ce au murit.

„Aproape un sfert din aceste pierderi reprezintă pești nedoriți pentru că sunt prea mici sau sunt dintr-o specie nedorită. Dar cele mai mari pierderi se datorează lipsei de cunoștințe sau de echipamente, cum ar fi frigidere sau gheață, pentru a păstra peștele proaspăt”, explică The Guardian.

Organizația de Mâncare și Agricultură din Națiunile Unite (Food and Agriculture Organization – FAO), care a realizat studiul, a depus eforturi pentru a diminua aceste pierderi, cum ar fi rafturi pentru uscarea peștelui din Lacul Tanhanyika din Africa sau facilități mai bune în Oceanul Indian pentru a reduce pierderile de recoltare a crabului cu 40%. Însă aceste opțiuni sunt costisitoare, astfel încât mulți pescari nu și le pot permite.

O altă observație îngrijorătoare a raportului este că numărul speciilor pescuite în exces a crescut de trei ori în ultimii 40 de ani. În plus, schimbările climatice forțează multe specii să plece din apele calde, tropicale, spre unele mai reci, dinspre nord. Aceste migrații a sporit insecuritatea alimentară a popoarelor care se bazau pe pescuit.

Studiu: o treime din peștele prins este aruncat

Tot în raport se arată că numărul de pești prinși din sălbăticie a rămas stabil din anii `80 până acum, în timp ce peștii din crescătorii reprezintă 53% din peștii consumați la nivel mondial. Problema este că această modalitate de a crește peștii nu este eficientă, pentru că peștii carnivori, cum ar fi somonul, trebuie să consume cantități mari de pești mici. De exemplu, pentru un kilogram de somon, peștele trebuie să consume 1 kilogram, 1 kilogram și jumătate de hrană.

„Folosirea a 20 de milioane de tone de pești ca macrou, sardine și hamsii pentru a hrăni peștii din crescătorii, în locul oamenilor, este o risipă majoră de hrană”, a declarat pentru The Guardian Lasse Gustavsson, directorul companiei Oceana din Europa.

vegis.ro

Ce poți face tu

Tree Hugger a făcut un ghid pentru cititorii săi care vor să contribuie la îmbunătățirea stării pescuitului la nivel mondial. Dăm mai jos câteva dintre sfaturile lor:

  • Alege peștii mici pentru că, de multe ori, sunt mai bogați în seleniu și Omega 3, dar și pentru că se află la baza lanțului alimentar, deci poți evita bioacumularea chimică.
  • Caută speciile mai puțin cunoscute și nu rămâne numai la creveți, somon și ton.
  • Mănâncă pești pescuiți cât mai aproape de casa ta, mai ales dacă locuiești în preajma unui lac sau a unui râu. Alege mai bine ce-au prins pescarii, decât vreo specie importată din cealaltă parte a lumii.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri