Peste 90% dintre europeni considera ca pierderea biodiversitatii este o problema serioasa, conform unui sondaj Eurobarometru, informeaza europa.eu.
Studiul arata ca europenii sunt interesati de declinul sau disparitia anumitor specii, a habitatelor naturale si a ecosistemelor. Ingrijorarile sunt mai mari din partea Romaniei, Greciei si Portugaliei. Din studiu mai reiese si ca europenii sunt mai mult ingrijorati de pierderea biodiversitatii la nivel global decat in propria tara.
"Biodiversitatea pierduta este ireversibila. Incepand din 1970, Uniunea Europeana s-a implicat in protejarea naturii si ne straduim sa incetinim procesul de distrugere a biodiversitatii de pe continent pana in 2010", a declarat comisarul Dimas.
Sondajul mai arata ca 27% dintre europenii chestionati considera ca poluarea aerului si apei, dar si distrugerile facute de mana omului, deversarile de petrol sau accidentele industriale sunt cele mai mari amenintari pentru biodiversitate. In timp ce 19% considera ca schimbarile climatice sunt responsabile, alti 13% sunt de parere ca intensificarea agriculturii , despaduririle si pescuitul intensiv si-au pus amprenta asupra speciilor.
Dintre cei chestionati, 8% considera ca o amenintare, construirea de drumuri noi, de cladiri sau de zone industriale. Doar 5% dintre respondeti se gandesc ca sunt afectati personal de catre disparitia biodiversitatii si 70% se gandesc ca repercursiunile se vor simti in viitor, in special asupra copiilor lor.
Pentru 93% dintre europeni, conservarea biodiversitati este o obligatie morala, care, nerespectata, va afecta gereratiile viitoare. De asemenea, cei chestionati au raspuns ca sunt constienti ca sanatatea si calitatea vietii depinde foarte mult biodiversitate, iar 75% cred ca pierderea biodiversitatii ar avea influente negative asupra economiei.
In 2001, liderii europeni au implicat UE in impiedicarea pierderilor biodiversitatii pana in 2010. De asemenea, Comisia Europeana de Comunicare a stabilit, in 2006, un plan cu masuri concrete si le-a impartit statelor membre in scopul atingerii obiectivelor propuse.