Peste 80% dintre romani vor ca autoritatile sa interzica organismele modificate genetic, iar peste 74,1% nu doresc sa consume organisme modificate genetic, conform unui sondaj prezentat, joi, la Cluj-Napoca, de Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, citat de Mediafax.
Presedintele Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, (InfOMG), Ramona Duminicioiu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, la Cluj, ca sondajul national a fost realizat de IMAS in aprilie 2010, iar rezultatele sondajului dau motive puternice autoritatilor romanesti sa interzica in regim de urgenta cultivarea porumbului modificat genetic MON810, singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare comerciala in UE.
Duminicioiu a spus ca din sondaj a reiesit ca 81,5% dintre romani vor ca autoritatile romanesti sa interzica organismele modificate genetic, iar peste 74,1% dintre romani nu doresc sa consume organisme modificate genetic.
Conform sursei citate, organismele modificate genetic reprezinta o problema stringenta cu care se confrunta Romania de mai bine de zece ani, din caza lipsei de control asupra cultivarii porumbului si soiei modificate genetic si plasarii pe piata a produselor modificate genetic ce provin fie din importuri, fie din piata interna.
Duminicioiu a spus ca, in prezent, la nivelul Uniunii Europene se fac eforturi pentru interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810, produs de compania Monsanto, singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in UE.
"Prin urmare, Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG a comandat un sondaj de opinie la nivel national pentru a arata autoritatilor optiunile cetatenilor romani. Daca autoritatile romanesti aveau nevoie de o confirmare a opiniei cetatenilor, acum o au. Ministerul Mediului impreuna cu Ministerul Agriculturii trebuie sa ia o decizie imediata si sa onoreze cerintele consumatorilor romani. Interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic este primul pas de care avem nevoie pentru siguranta alimentara si pentru protejarea mediului", a spus Duminicioiu.
Duminicioiu a precizat ca, in ultimii ani, sapte tari importante in sectorul agricol european au interzis explicit, prin legislatia nationala, cultivarea porumbului modificat genetic: Franta, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia si Austria.
Aurel Maxim, profesor de agroecologie la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca romanii au dreptul la o hrana sanatoasa.
"Pentru cine cultivam aceste plante modificate genetic? Este clar ca publicul nu le doreste. Oameni de stiinta nu au dreptul sa ignore riscurile acestei biotehnologii si mai ales dreptul consumatorilor la hrana sanatoasa", a spus Aurel Maxim.
La randul sau, Willy Schuster, agricultor certificat ecologic si vicepresedinte al asociatiei taranesti Eco Ruralis, a spus ca organismele modificate genetic ar trebui interzise din cauza ca pun in pericol existenta agricultorilor traditionali.
"Ca agricultor ecologic refuz sa poluez mediul si sa pun in pericol sanatatea familiei mele si a consumatorilor. Contaminarea culturilor traditionale si ecologice cu organisme modificate genetic este o problema reala. Porumbul traditional pe care il cultivam ar putea fi oricand contaminat cu porumb modificat genetic. Organismele modificate genetic trebuie interzise pentru ca pun in pericol existenta agricultorilor ecologici si traditionali", a spus Willy Schuster.