Peste 640 de balene eșuate în Noua Zeelandă. Câte au reușit să salveze voluntarii?

Mai mult de 640 de balene au eșuat la mal, vineri și sâmbătă, pe o suprafață care se întinde pe cinci kilometri de-a lungul coastei Farewell Spit din Noua Zeelandă. Dintre acestea, 335 de balene au murit, 220 au rămas blocate, în timp ce 100 dintre dintre ele au fost salvate de volunatari și s-au întors în mare, potrivit Aljazeera.

balene eșuate
foto: doc.govt.nz

 

Inițial, în 10 februarie, 416 balene au eșuat pe o plajă din Noua Zeelandă de-a lungul coastei Farewell Spit, din nordul Golfului Golden (Noua Zeelandă). Deși sute de voluntari au venit special pentru a da o mână de ajutor, multe dintre acestea erau deja moarte când au fost găsite.

Alte 240 de balene au eșuat sâmbătă, 11 februaire, pe aceeași plajă, la câteva ore după ce sute de voluntari, veniți din întreaga țară, au reușit să salveze balene dintr-un alt grup de 416 mamifere, care a eșuat vineri, potrivit thehindu.com

Al doilea grup de balene este distinct față de primul

Andrew Lamason, managerul de operațiuni de la Departamentul de Conservare al Golfului Golden este sigur că este vorba despre un alt grup de balene eșuate pentru că cele din primul grup au fost marcate. Potrivit acestuia, nicio balenă din cel de-al doilea grup nu avea însemnele specifice.

De asemenea, Lamason a declarat că au fost eutanasiate 20 de balene din ultimul grup, din cauza probabilității foarte mici de a supraviețui. În încercarea de a le salva pe celelalte, zeci de voluntari au format un lanț uman pentru a împiedica balenele să ajungă pe uscat.

Farewell Spit – capcana balenelor

Farewell Spit mai este denumit și capcana balenelor din cauza coastei lungi cu pante fine care le face practic imposibilă balenelor îndepărtarea de țărm, odată ce s-au apropiat.

În Noua Zeelandă s-au înregistrat cele mai mari rate de eșuare a balenelor din lume, iar evenimentul de vinerea trecută a fost al treilea cel mai mare asemenea eveniment din istoria țării. Cel mai mare s-a înregistrat în 1918, când 1000 de balene au ajuns pe uscat în apropiere de Insulele Chatham, iar în 1985 aproape 450 de balene au eșuat în Auckland, potrivit thehindu.com. Cercetătorii nu au însă o explicație pentru acest fenomen, dar printre teorii a circulat și cea potrivit căreia rechinii ar fi condus balenele către mal, după ce au fost găsite urme de mușcături de rechin pe o balenă moartă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri