Peste 50% dintre români se declară implicați în rezolvarea problemelor de mediu

Mediul și rezolvarea problemelor legate de acest subiect implică peste jumătate din populația României, potrivit datelor unui studiu realizat de Cult Market Research. Dintre aceștia cei mai mulți spun că au un comportament ecologist în mod constant, iar o treime susțin că se implică în probleme de mediu doar atunci când îi afectează în mod direct. Printre inițiativele românilor,”prieteni ai mediului”, se numără strângerea deșeurilor, reciclarea și plantarea copacilor.

Mediul

Pe de altă parte, una dintre acțiunile corelate cu reciclarea este considerată refolosirea pungilor/sacoșelor de cumpărături. Cea mai mare parte a românilor care nu reciclează dau vina pe lipsa centrelor de reciclare din zona lor de rezidență.

Tinerii români, cei cu studii superioare și cei necăsătoriți par să identifice modalități de protejare a mediului ce nu implică resurse materiale însemnate. Persoanele mai în vârstă consideră că au nevoie de mai mulți bani pentru a proteja mediul.

Aproximativ jumătate dintre români apreciază că au început să folosească mai rar mașina personală în favoarea mijloacelor de transport în comun pentru a nu contribui la creșterea nivelului de poluare. Totuși, o treime dintre români se opun ferm renunțării la mașina personală.

Puțin peste un sfert dintre respondenți cred că principalele companii din România care se implică în protejarea mediului sunt: OMV Petrom, Carrefour, Mega Image, Rebu, Dorna și Selgros.

Românii consideră că acțiunile ecologice prioritare ale companiilor ar trebui să fie: reciclarea deșeurilor, plantarea copacilor, folosirea ambalajelor biodegradabile, susținerea micilor producători și implicarea în educarea civică a copiilor.

Românii cu studii superioare susțin utilizarea ambalajelor biodegradabile și neutilizarea organismelor modificate genetice de către companii. În același timp, persoanele cu studii sub medie sunt de părere că organizațiile ar trebuie să asigure transportul angajaților și să se implice în amenajarea parcurilor.

Rezultatele prezentate au fost obținute în urma unei cercetări cantitative reprezentative la nivel național, cu o marjă de eroare de ±3% la un nivel de încredere de 95%. Aceasta reflectă opiniile a 1051 de respondenți, cu vârste cuprinse între 16-60 ani, al căror venit pe gospodărie este de  peste 1500 de RON și care locuiesc în zonele urbane și peri-urbane. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri