Peste 50% din polistirenul folosit la termoizolatii nu indeplineste normele pentru lucrari

Peste 50% din polistirenul folosit in Romania nu respecta standardele tehnice impuse de aplicatiile pentru care este vandut, iar din acesta mai mult de o treime este comercializat sub denumiri inselatoare, potrivit directorului executiv al Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS).

Tragem un semnal de alarma cu privire la calitatea precara a polistirenului folosit in constructii. Consumatorul final intampina greutati atunci cand vine vorba sa se protejeze de neregulile din piata. Astfel, campania noastra are tocmai rolul de a raspunde la intrebarea ≪Cum pot sa identific produsele cu nume inselatoare?≫. Raspunsul este: ≪Citeste eticheta si cauta codul tehnic de pe baxul de polistiren!≫”, a precizat Marin Crutescu.

Potrivit reprezentantilor ROMEPS, cumparatorii trebuie sa stie ca termenul “termosistem” include toate materialele necesare realizarii unui sistem de izolatie exterioara. Denumirile de “fatada ventilata” sau ”fara incarcare mecanica” , indica tocmai faptul ca produsul nu este recomandat de producatori  pentru destinatia pe care i-o atribuie majoritatea beneficiarilor.

Cifrele care se regasesc in denumirea generica gen “EPS 80” sau „ABC 80” trebuie sa fie identice cu cele din codul de produs si implicit sa indice caracteristicile de compresiune ale materialului.

Din cauza scaderii numarului de lucrari de termoizolatii, nivelul pietei de polistiren in prima parte a anului s-a redus cu 20-25 de procente. La aceasta se adauga si o tendinta in piata de a folosi materiale ieftine si neconforme cu standardele impuse de lucrarile efectuate. Astfel, doar 10% din polistirenul folosit  la termoizolatii este cel recomandat de normele pentru astfel de lucrari.

In loc sa creasca in acest an, lucrarile de termoizolatii au scazut considerabil. Anul trecut piata de polistiren s-a cifrat in jurul a 3,5 milioane de metri cubi, cu o valoare aproximativa de 100 milioane de euro. Daca lucrurile ar fi avut un parcurs firesc, nivelul pietei in acest an ar fi trebuit sa fie de minim 4 milioane de metri cubi. Din pacate, mult-trambitatul program de termoizolare la nivel national nici nu a inceput. Este admirabil, dar lipseste cu desavarsire”, mentioneaza Marin Crutescu.

Membrii actuali in ROMEPS sunt companiile Arcon, Austrotherm, Isopor, Hirsch Porozell, Swisspor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri