Majoritatea speciilor de plante si animale, precum si habitatele din Europa se afla intr-o stare avansata de degradare, iar riscul de a deveni pe cale de disparitie este crescut din cauza incalzirii globale, potrivit unui raport al Agentiei Europene de Mediu (EEA),informeaza The Guardian.
Raportul va fi prezentat la o conferinta sustinuta saptamana aceasta la Atena. Evenimentul va fi prezidat de Comisarul European pentru Mediu, Stavros Dimas, care s-a aratat ingrijorat de faptul ca UE nu a reusit sa stabileasca obiective de diminuare a pierderilor de biodiversitate pana in 2010.
Raportul mentioneaza faptul ca in Marea Britanie, opt din zece habitate naturale si jumatate dintre speciile care au primit cel mai mare nivel de protectie de la UE se afla intr-o conditie “nefavorabila”. Printre speciile cel mai amenintate se numara albinele, precum si alte pasari si mamifere din varful lantului trofic, cum ar fi vidra si vulturul auriu.
“Mare parte din economia Europei se bazeaza pe faptul ca avem resurse naturale care sustin totul. Pierderile de biodiversitate si habitat sunt o amenintare la sustenabilitatea vietii in natura in viitor. Unele pierderi sunt ireversibile”, a declarat directorul executive al EEA, Jacqueline McGlade.
Raportul arata ca, in ciuda limitarii declinului unor specii de pasari cantatoare, 50-85% dintre habitatele si 40-70% dintre speciile din 40 de tari din UE si fosta URSS se afla intr-o stare „nefavorabila”.
„In general, ecosistemele dau semne usoare de revenire. Peste anumite praguri, insa, ele se pot prabusi si transforma diferit in cadrul diferitelor state, ceea ce poate afecta considerabil populatia”, noteaza raportul.
La conferinta de la Atena vor fi prezentate si o serie de reforme, cum ar fi un mai bun management al zonelor protejate, care ocupa peste 17% din teritoriul UE, tinte pentru a limita impactul sectorului economic asupra mediului, precum si eforturi crescute pentru a pune un „pret” pe serviciile legate de ecosistem, astfel incat sa se echilibreze lupta dintre organizatiile care protejeaza mediul si dezvoltatori.
La nivel global, editia de anul trecut a „listei rosii” a speciilor pe cale de disparitie trage un semnal de alarma cu privire la criza in care se afla mamiferele, in conditiile in care una din patru specii din cele 5.487 cunoscute se confrunta cu riscul de a disparea pentru totdeauna.
Foto: The Guardian