Un numar de 43 de unitati poluatoare principale (IPPC) – centrale electrotermice si unitati industriale – sunt inregistrate la nivelul Capitalei, dar principala sursa de poluare a Bucurestiului ramane traficul rutier, potrivit datelor furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului.
Din punct de vedere al repartitiei pe sectoare, cele mai multe unitati poluatoare sunt in sectoarele 3 si 6 (cate 13 agenti economici), urmate de sectorul 4 (sase societati), sectorul 1 (cinci unitati), sectorul 2 (patru societati). La polul opus se afla sectorul 5, unde se afla doar doua unitati mari poluatoare.
Dintre acestea, cele mai cunoscute unitati IPPC sunt centralele electrotermice (CET Grivita si Centrala Termica Piata Presei Libere – sectorul 1, CET Sud si CET Titan – sectorul 3, CET Progresu – sectorul 4, CET Grozavesti si CET Vest – sectorul 6), care folosesc instalatii de ardere cu putere termica mai mare de 50 MW.
Printre intreprinderile mari poluatoare ale aerului din Bucuresti se numara Aversa (topitorii pentru metale feroase cu o capacitate de productie mai mare de 20 de tone pe zi), Turbomecanica, Urbis Armaturi Sanitare, Radox, Electromonta, Alumil Industry, Romaero si Tubinox (instalatii pentru tratarea suprafetelor metalelor), Firos si Stirom (instalatii pentru fabricarea sticlei, inclusiv a fibrelor de sticla, cu o capacitate de topire mai mare de 20 de tone/zi), Institutul Pasteur si INCDMI Cantacuzino (instalatii utilizand procedee chimice sau biologice pentru fabricarea produselor farmaceutice de baza), Morarit Panificatie Baneasa (fabricare produse alimentare din materii prime de origine vegetala cu capacitate de productie de peste 300 de tone/zi), Danone (tratarea si procesarea laptelui, cu capacitate mai mare de 200 de tone/zi) etc.
Aceste unitati IPPC se incadreaza in Directiva privind controlul integrat al poluarii.
La inceputul anului 2004, in cadrul unui program PHARE 2000, a fost pusa in functiune reteaua automata de monitorizare a calitatii aerului in Bucuresti, retea ce functioneaza la parametrii proiectati, respectand cerintele Uniunii Europene. Informatiile privind calitatea aerului in Capitala sunt furnizate in timp real si provin de la cele opt statii automate, care sunt repartizate astfel: Balotesti – statie de fond regionala, Magurele – statie de fond suburbana, Crangasi (APM Bucuresti) – statie de fond urbana, Soseaua Mihai Bravu si Cercul Militar National – doua statii de trafic (poluare de impact) si Drumul Taberei, Titan si Berceni – trei statii industriale (poluare de impact). Poluantii masurati la cele opt statii sunt dioxidul de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), dioxidul de azot (NO2), monoxidul de carbon (CO), ozonul (O3), pulberile in suspensie (PM10 si PM 2,5), benzen (C5H6) si plumbul (PB).