Peste 40 de milioane de oameni trăiesc în condiții de sclavie modernă

Peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în condiții de sclavie modernă, conform studiului The Global Slavery Index 2018, publicat de Walk Free Foundation.

Practicile de sclavie modernă sunt definite ca situații de exploatare în care o persoană este împiedicată să plece din cauza violenței, amenințărilor, constrângerilor, abuzului sau a înșelăciunii.

Conform raportului, majoritatea victimelor sclaviei moderne trăiesc în Asia. În Corea de Nord au fost înregistrate cele mai multe cazuri de sclavie modernă la nivel global, 2.6 milioane de oameni (adică 1 din 10 locuitori). Pe lângă Corea de Nord, țările cele mai afectate de sclavia modernă sunt Eritrea, Burundi, Republica Centrală Africană, Afganistan, Mauritania, Sudanul de Sud, Pakistan, Cambodgia și Iran.

Majoritatea acestor state sunt afectate de conflict, iar în trei dintre țări munca silnică este impusă de stat (Corea de Nord, Eritrea și Burundi).

Sclavia modernă afectează în mod disproporționat femeile și fetele, care reprezintă 71% dintre sclavii moderni. O treime dintre victime ajung în situații de sclavie modernă prin căsătorii forțate.

,,Per total, practica culturală a mariajelor forțate expune femeile la un mare risc de exploatare și potențiala supunere la o viață de servitute, dependență financiară și exploatare sexuală care vine odată cu sclavia modernă.”

Conform raportului, în România există 48 de mii de sclavi moderni, situându-se pe locul 81 din lume.

Una dintre situațiile care contribuie la sclavia modernă globală este cea a importurilor din ţări cu costuri de producţie mici, care adesea utilizează muncă forțată. Țările G20 importă anual bunuri în valoare de 354 de miliarde de dolari, care sunt la risc să fie produse în condiții de sclavie. China este principala sursă de astfel de produse, urmată de Vietnam și India.

Alte bunuri sunt importate din Malaezia, Thailanda, Brazilia, Argentina, Japonia, Taiwan, Corea de Sud, Rusia, Ghana, Coasta de Fildeș și Peru.

Primele cinci categorii de produse care sunt fabricate în condiții de sclavie modernă sunt laptopuri, computere și telefoane mobile, confecții, pește, cacao și trestie de zahăr.

Prevalența sclaviei moderne în țări dezvoltate cum ar fi SUA, Australia, Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda și alte națiuni europene este mai mare decât se estima. Autorii raportului atrag atenția că și în țările care au legi și sisteme puternice, există mari lacune în protecția grupurilor defavorizate cum ar fi imigranți, oameni fără adăpost, anumite minorități sau cei care lucrează în „gig economy”.

Practicile industriei de fashion cauzează o criză ecologică și socială

Autorii studiului recomandă interzicerea căsătoriilor forțate prin lege, stabilirea unei vârste minime de 18 ani pentru căsătorii, o bază de date națională care să monitorizeze cazurile de exploatare la locul de muncă și îmbunătățirea transparenței lanțului de aprovizionare pentru a scădea numărul victimelor.

„Nu există o soluție rapidă pentru asta și guvernele, afacerile și consumatorii ar trebui să își dea seama că trebuie să își schimbe comportamentul dacă vor să rezolve această problemă oribilă, și acasă și peste hotare.”, a declarat Andrew Forrest, fondator al grupului.

nemira.ro

Metodologia Walk Free include extrapolarea folosind sondaje naționale, baze de date cu cei care au fost asistați în cazuri de trafic de persoane, precum și raporturi de la alte agenții. Însă alte grupuri anti-exploatare atrag atenția că definiția sclaviei moderne folosită de Walk Free Foundation este vagă și că nu există încă unelte cu care să se poată realiza calcule credibile.

spot_img

Ultimele știri