Peste 280 de milioane euro pentru 4 proiecte de mediu

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a semnat astazi 4 contracte in valoare de peste 280 de milioane euro pentru proiecte de managementul deseurilor, termoficare urbana si extinderea infrastructurii de apa si canalizare. 

Cele mai mari fonduri vor reveni autoritatilor din judetul Timis, pentru un proiect in valoare de aproape 119 milioane euro, fara TVA, ce vizeaza extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare. Cea mai mare parte a banilor, aproape 88 milioane euro, provin de la Fondul European de Coeziune, restul fiind finantari de la bugetul de stat, bugetul local si contributia beneficiarului, operatorul regional Aquatim SA.

Prin realizarea proiectului, 99% din populatia din judet va fi conectata la reteaua de apa potabila si va avea acces la surse de apa in conditii de siguranta. Aproximativ 2.300 de locuitori vor fi conectati la sistemul de alimentare, iar rata de conectare la sistemul de canalizare va atinge o medie de 99% din populatie, conectandu-se suplimentar circa 28.000 de gospodarii. 

Buzaul isi extinde reteaua de apa

Un alt contract important a fost semnat de autoritatile din Buzau, pentru un proiect de extindere si reabilitare a infrastructurii de apa potabila si apa uzata estimat la 99.377.000 euro, fara TVA. 

Banii vor fi folositi pentru imbunatatirea calitatii apei si accesul la infrastructura de apa si canalizare, pana in anul 2014. 

Potrivit proiectului, gradul de acoperire cu servicii de colectare si epurare a apelor uzate va creste de la 84%, in 2010, la 95% in anul 2014, in orasele Buzau, Ramnicu Sarat si localitatile Nehoiu, Pogoanele si Patarlagele. 

Mananagementul deseurilor in Neamt

Judetul Neamt va avea un sistem de management integrat al deseurilor in valoare de aproximativ 33.400.000 euro. 

In cadrul proiectului va fi construit un nou depozit regional de deseuri, in apropierea localitatii Girov, si o statie de sortare. 

De asemenea, vor fi inchise si curatate 123 de depozite rurale neconforme si vor fi achizitionate echipamente de colectare, cuprinzand pubele si containere pentru colectare separata a materialelor reciclabile si a deseurilor biodegradabile, precum si unitati de compostare. 

Aer mai curat in Botosani

De fonduri europene vor beneficia si autoritatile din municipiul Botosani, care vor derula un proiect de reabilitare a sistemului de termoficare urbana, in valoare de 36 de milioane euro, fara TVA. 

Proiectul va permite scaderea poluarii cu SO2, NOx si a concentratiilor emisiilor de pulberi care in prezent depasesc limita maxima admisa. 

Printre altele, investitia presupune achizitionarea unei instalatii de cogenerare de inalta eficienta si reabilitarea echipamentelor. 

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri