Peste 2.000 de tone de deseuri periculoase ameninta Capitala

Peste 2.000 de tone de deseuri periculoase au fost abandonate in decursul acestui an in diverse locuri din Bucuresti si din imprejurimi de doua persoane care acum sunt cercetate penal de procurorii Parchetului Capitalei, anunta Mediafax.

Potrivit unor informatii din partea Parchetului Tribunalului Bucuresti, politisti din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase au descoperit ca administratorul unor firme din Chitila, judetul Ilfov, care se ocupa de colectarea deseurilor periculoase a abandonat la fostul punct de lucru al societatilor o cantitate de 60 de kilograme de mercur, 100 de tone de deseuri toxice infestate cu arsenic, precum si diverse cantitati si tipuri de alte deseuri periculoase, informeaza, marti, Parchetul Tribunalului Bucuresti.

In urma anchetei, s-a constatat ca in perioada 2009-2010 administratorul celor doua firme si directorul comercial al uneia dintre ele au preluat pentru a transporta, depozita, trata, neutraliza si elimina cantitatea de 2253,45 de tone de deseuri periculoase de diverse tipuri.

Actele de urmarire penala au stabilit si faptul ca, ulterior, cei doi inculpati au abandonat deseurile preluate in diferite locatii din Bucuresti si din jurul Capitalei, in curtile unor imobile de locuit si in spatiile detinute de anumite societati care nu erau insa autorizate potrivit dispozitiilor legale.

Poluare in sol si in panza freatica

Din cauza modului impropriu de depozitare a deseurilor, s-au semnalat infiltrari in sol si in panza freatica punand in pericol mediul, viata si sanatatea oamenilor si animalelor.

Astfel, cei doi sunt cercetati penal pentru detinere sau orice operatiune privind circulatia substantelor si preparatelor toxice si foarte toxice fara drept, poluare prin evacuare cu stiinta in apa, in atmosfera sau pe sol a unor deseuri sau substante periculoase, neluare sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminarea deseurilor periculoase, incalcarea legislatiei privind regimul deseurilor si fals in declaratii.

In cadrul anchetei s-au derulat perchezitii, luni, cu sprijinul DGPMB- Serviciul de Investigatii Criminale.

Tribunalul Bucuresti va decide, marti, cu privire la propunerea procurorilor de arestare preventiva pentru 29 de zile a celor doi inculpati.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri