Peste 200 milioane euro in conturile energeticienilor "verzi"

Peste 200 de milioane de euro, din certificate verzi, au intrat in conturile producatorilor de energie din surse regenerabile, in primele trei trimestre ale anului, conform analizei Green Report realizata pe baza datelor Transelectrica. 

Astfel, In perioada 1 ianuarie – 30 septembrie au fost acordate peste 3,8 milioane de certificate verzi (CV) cu o valoare de aproximativ 220 de milioane de euro. Comparativ cu perioada similara a anului trecut numarul certificatelor verzi acordate producatorilor din domeniu a crescut de peste patru ori.

Anul vantului si soarelui

Majoritatea certificatelor verzi au mers catre cei din sectorul eolian, adica 2,9 milioane de CV (75,4% din total) cu o valoare de peste 165 milioane de euro. De asemenea, incurajati de noile prevederi legale, producatorii din sectorul fotovoltaic au facut un pas important in inaugurarea investitiilor si implicit in accesarea unui numar important de certificate verzi.

Astfel, la finele lunii septembrie in Romania, erau instalati, si produceau energie din sursa solara, peste 13,1 MW. Desi capacitatea instalata pana acum nu impresioneaza pe nimeni, trebuie semnalat ritmul de crestere al acesteia. In noua luni, capacitatile instalate in fotovoltaic au crescut de peste 12 ori. Daca in primele noua luni ale anului trecut sectorul fotovolatic a primit 1.068 de certificate, in perioada similara a anului in curs numarul acestora a ajuns la 21.160 (1,2 milioane de euro).

Hidroenergia – inceput de an nefast, final pe masura

Seceta a incurcat planuri de afaceri ale producatorilor din sectorul hidro. Inceputul anului a fost dominat de perioade de inghet care au afectat atat productia cat si unitatile de productie. Totusi, primele cinci luni au fost marcate de o crestere constanta a numarului de certificate destinate sectorului hidro, culminand cu luna mai cand au fost acordate peste 154.000 de certificate.

Insa din luna iunie numarul acestora a scazut cu peste 20.000 de unitati, ajungand la 134.000 de certifictate. In lunile urmatoare scaderea a fost dramatica, in luna septembrie acordandu-se doar 29.938 CV.

Per total, in primele noua luni ale anului, producatorii de energie din surse hidro au beneficiat de 639.973 de certificate verzi, reprezentand 16,6% din total (36,4 milioane euro).

Aplicarea Legii 220, principalul motor al cresterii veniturilor

Trebuie subliniat faptul ca valorile inregistrate pe parcursul acestui an se datoreaza aplicarii Legii 220/2008 incepand din luna noiembrie 2011, care a majorat numarul de certificate verzi acordate.

Astfel, potrivit prevederilor acestei legi producatorii de energie eoliana primesc cate 2 CV pentru fiecare MWh. Schema de sprijin va fi mentinuta pana in 2017, iar din 2018 acestia vor primi cate 1 CV. Acest sistem se despasoara pe o perioada de 15 ani si este valabil doar pentru unitatile puse in functiune pana in 2016.

De asemenea, unitatile de productie a energiei electrice din surse hidro, de sub 10 MW, daca sunt noi, primesc 3 CV, iar daca sunt retehnologizate primesc 2 CV. Daca acestea nu sunt nici noi si nu au fost nici retehnologizate primesc 1CV pentru fiecare 2 MWh produsi.

Sectorul fotovoltaic beneficiaza de 6 certificate verzi.

Valoarea CV majorata

Totodata, la sfarsitul lunii februarie 2012 Autoritarea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a publicat un ordin prin care a stabilit valorile-limita de tranzactionare a certificatelor verzi, precum si contravaloarea unui certificat verde neachizitionat pentru anul 2012. Ordinul ANRE nr.4/2012 a fost publicat in Monitorul Oficil nr. 129, din 22 februarie si a intrat in vigoare in 25 februarie 2012.

Actul normativ prevede ca valoarea minima de tranzactionare a certificatelor verzi pe piata de certificate verzi pentru anul 2012 este de 121,89 lei/certificat verde (respectiv 28,172 euro/certificat verde), in timp ce valoarea maxima se situeaza la 248,30 lei/certificat verde (respectiv 57,389 euro/certificat verde).

De asemenea, potrivit Ordinului ANRE, contravaloarea certificatului verde neachizitionat de catre operatorii economici care au obligatie anuala de achizitie de certificate verzi, in cazul neindeplinirii cotei obligatorii de achizitie de certificate verzi pentru anul 2012, este de 496,61 lei/certificat verde neachizitionat (respectiv 114,777 euro/certificat verde neachizitionat).

Inaintea acestui ordin valoarea de tranzactionare a CV se incadra intre o valoare minima de tranzactionare de 27 euro/certificat si o valoare maxima de tranzactionare de 55 euro/certificat.

Foto: greenworldinsider.com

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri