Peste 200 de metri cubi de deseuri, in Olt

Peste 200 de metri cubi de PET-uri si alte deseuri au fost descoperite de un pescar, pe raul Olt, la iesirea acestuia din Miercurea Ciuc, lucratorii Sistemului de Gospodarirea Apelor (SGA) demarand actiunea de igienizare. Deseurile s-au blocat intr-un baraj natural, format din niste crengi. Pe langa sticle de plastic, pe portiunea respectiva se pot vedea si cateva televizoare defecte, perne, mingi de fotbal sau ambalaje de poliester, potrivit Agerpres.

Inginerul sef al SGA Harghita, Darvas Janos, a declarat ca de 25 de ani, de cand lucreaza in domeniu nu a mai vazut asa ceva, el apreciind ca este vorba de milioane de PET-uri. ”Grosimea deseurilor este de peste 1 metru si cred ca este vorba de milioane de PET-uri, de la flacoane de bere si apa minerala pana la ulei sau alte lichide”, a spus ing. Darvas.

Mai multi lucratori ai SGA au fost chemati imediat pentru colectarea din apa a deseurilor. Acestia au confectionat niste plase cu care aduna PET-urile din apa, dar din cauza cantitatii extrem de mari munca lor va dura cel putin o saptamana.

”Vom deveni gunoieri pentru cel putin o saptamana si incercam sa colectam tot ceea ce s-a adunat in acest baraj natural”, a spus ing. Darvas Janos care si-a exprimat speranta ca vor sari in ajutor si organizatiile de mediu din judet. Pentru ca deseurile sa nu fie antrenate de apele raului atunci cand cantitatea va deveni mai mica, lucratorii SGA confectioneaza o plasa care va fi amplasata in aval.

Directorul SGA Harghita, Miklos Geza, a declarat ca barajul natural a fost de mare ajutor, deoarece intreaga cantitate de deseuri s-a blocat intr-un singur loc si poate fi mai usor colectata. Potrivit sursei citate, deseurile au putut ajunge in apele raului din cauza ca autoritatile din mai multe localitati nu au depus eforturi suficiente pentru colectarea lor.

”PET-urile au ajuns in Olt de la Balan pana la Jigodin”, a explicat directorul SGA Harghita. Miklos Geza crede ca ar fi utila amplasarea unor plase in anumite locuri de pe raul Olt, care sa retina flacoanele si cu ajutorul carora sa se faca o evaluare a deseurilor care ajung in cursul de apa de la anumite comunitati locale. Amenzile pentru cei care arunca deseuri in cursurile de apa sunt foarte mari.

Potrivit legii, acestea sunt curpinse intre 25 si 30 mii lei pentru persoane fizice si intre 75 si 80 mii de lei pentru persoane juridice. Pentru aplicarea lor, faptasul trebuie sa fie prins in flagrant si trebuie sa existe martori care sa mearga in instanta deoarece, in cele mai multe dintre cazuri, amenzile sunt contestate.

Foto: www.zangaman.net

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri