Peste 85 de voluntari, cu vârste între 3 și 70 ani, au luat parte la prima ediție „Clean&Run”, cea mai mare iniţiativă de plogging din România, desfăşurată pe data de 5 octombrie, în Pădurea Băneasa.
În cadrul cursei, alergătorii au adunat peste 200 kg. de deşeuri, de pe un traseu de 25 de kilometri de alei și poteci din pădure.
Ploggingul este un concept apărut în Suedia, în anul 2016, care presupune îmbinarea activităţii de alergare (jogging) cu strângerea deșeurilor ca activitate civică. În contextul preocupării internaționale față de reziduurile din plastic, ploggingul a devenit rapid popular în întreaga lume, fiind adoptat de cetăţeni pasionaţi de menţinerea sănătăţii şi a unui mediu curat. Alergătorii iau cu ei saci sau pungi de gunoi și, pe un traseu de jogging, adună deşeurile găsite.
Cursa „Clean&Run” a fost una necompetitivă, adresată persoanelor de toate vârstele, adulți și copii, atât practicanți de jogging, cât şi începători. Participanţii au fost împărţiţi în 4 echipe, fiecare parcurgând un traseu de 7-8 km, astfel încât, în aproximativ 2 ore, cei 25 de kilometri de alei și poteci au fost acoperiţi.
Sacii de colectare și mănuşile de protecţie au fost puse la dispoziţia voluntarilor de către organizatori. Gunoiul colectat a fost preluat de către compania de salubritate Romprest, pentru a fi reciclat.
„Ne bucurăm că 250 de persoane și-au manifestat interesul pentru a face plogging, însă, din cauza vremii ploioase, acţiunea de alergare și curățare a Pădurii Băneasa a reuşit să mobilizeze doar câteva zeci de voluntari. Ni s-au alăturat inclusiv părinții însoțiți de copii, ceea ce reprezintă un imbold pentru a dezvolta generaţiilor viitoare respectul şi grija faţă de mediul înconjurător. Ne propunem să organizăm noi campanii de ecologizare și în alte zone din București, pentru toți cei care se simt responsabili față de natură și vor să arate că schimbarea vine din inițiativa fiecăruia dintre noi”, a declarat Răzvan Ionescu, Director de Marketing Impact Developer & Contractor, dezvoltatorul Greenfield Residence.
Beneficile ploggingului în pădure
Ploggingul are un impact benefic nu doar asupra mediului înconjurător, ci și asupra sănătății fizice și psihice a practicanților.
- Alergi, ceea ce este un exercițiu de cardio eficient;
- Tonifiezi musculatura întregului corp, pentru că antrenamentul implică și aplecări repetate, lucru cu brațele;
- Respiri aer curat, cu mai mult oxigen;
- Devii mai responsabil față de mediu;
- Faci o faptă bună;
- Oferi un exemplu societății;
Situația deșeurilor în România și impactul asupra mediului
România produce anual 270 de milioane de tone de deșeuri municipale, din care se reciclează doar 13%.
Conform obiectivelor stabilite de către Directiva Europeană Cadru privind Deșeurile, până în 2020 ar trebui să reciclăm 50% din deşeurile municipale (care să includă cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticla). Gunoaiele aruncate în natură poluează mediul înconjurător, deoarece sunt foarte greu degradabile.
O pungă de plastic se descompune în 10 – 20 de ani, dozele de aluminiu se degradează în 200 de ani, în timp ce recipientele din plastic au o durată de până la 500 de ani. În tot acest timp chimicalele lor contaminează solul, afectând calitatea florei, a faunei și sănătatea populației. Ploggingul este o inițiativă care încurajează un stil de viață sănătos și menține un mediu curat, gunoaiele colectate fiind ulterior reciclate.
Pădurea Băneasa acoperă o suprafaţă de 800 km, fiind cel mai întins spaţiu verde din apropierea Capitalei şi unul dintre locurile preferate de bucureşteni pentru relaxare şi practicarea sportului în weekend. Anual, peste 30 de evenimente sportive au loc în Pădurea Băneasa şi peste 4.000 de alergători trec pe potecile pădurii.