Peste 20.000 de hectare de teren vor fi reimpadurite incepand din aceasta toamna pentru a preveni riscul de inundatii, impiedica scurgerile de pe versanti si alunecarile de teren,a declarat vineri Targu Mures, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga
In aceasta toamna vrem sa incepem lucrarile la impadurirea unor terenuri in special de pe bazinetele mici pentru a preveni riscul de inundatii. Avem identificate peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie sa facem impaduriri in regim de urgenta pentru a diminua riscul alunecarilor de teren si a scurgerilor de pe versanti (…) Incepem proiectele de impadurire, a fost un efort pentru a identifica acele terenuri, incepem lucrarile de impadurire in aceasta toamna si le continuam anul viitor, facand o esalonare astfel incat in maxim 2 ani sa le finalizam, pentru ca sunt zonele cele mai expuse riscului de alunecari de teren si de scurgeri de pe versanti”, a spus Lucia Varga, citata de Agerpres.
Potrivit ministrului, pe langa cele 20.000 de hectare de terenuri prevazute a fi impadurite incepand din aceasta toamna, proiectul de modificare a Codului Silvic – aprobat in Guvern si transmis Parlamentului – mai prevede impadurirea a inca 1 milion de hectare de teren pana in 2030, fiind identificate si sursele de finantare.
Lucia Varga a precizat ca pentru impadurirea a peste un milion de hectare in Romania, ministerul este in discutii pentru a cumpara aceste terenuri de la proprietari sau pentru a-i sprijini sa le impadureasca.
Ministrul a spus ca fondurile necesare pentru impadurirea acestor terenuri sunt prevazute tot in proiectul de lege de modificare a Codului Silvic si anume din fondurile generate in urma vanzarii certificatelor de bioxid de carbon.
Este o sursa identificata, Romania beneficiaza de acest fonduri si cu prioritate trebuie sa le dirijam catre proprietari, asa cum este prevazut si in Codul Silvic, dar si catre impadurirea acestor terenuri. Avem o alta sursa – Fondul de ameliorare – sumele prevazute a fi cheltuite in acest an sunt de 40 de milioane de lei. Avem identificate, o sa le facem publice, am facut aceste evaluari cu Institutul de Hidrologie si cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice, am identificat pe fiecare judet terenurile care trebuie impadurite si le punem la dispozitie in perioada urmatoare”, a accentuat Varga.