Guvernul chinez va investi 2,2 miliarde de dolari in urmatorii 22 de ani in protectia mediului din Tibet, informeaza agentia de presa Xinhua. Planul de protectie ecologica pentru Tibet, care va dura pana in 2030, a fost aprobat de Consiliul Statal pe 18 februarie, a anuntat Du Ying din partea Comitetului de Stat pentru Dezvoltare si Reforma din China.
„Planul ce include o investitie totala de 15 miliarde yuan (2,2 miliarde de dolari), este al doilea in ceea ce priveste protectia ecologica a platoului Qinghai-Tibet, dupa planul de protejare a raurilor Yangtze, Galben si Lancang”, a declarat Ying.
Temperaturile medii din Tibet au crescut cu 0,32 grade Celsius la fiecare 10 ani din 1961 pana in 2007, mai rapid decat trendul global si national de incalzire.
Qiangba Puncog, presedintele guvernului din Tibet, a declarat ca proiectele planificate includ protejarea pajistilor naturale, a padurilor si actiuni de prevenire a desertificarii. Totodata planul prevede si protejarea biodiversitatii Tibetului si promovarea folosirii energiilor curate. Guvernul tibetan planuieste construirea catorva statii hidroenergetice pe raurile Yarlung Zangbo, Nujiang, Lancang si Jinsha.
Platoul Qinghai-Tibet are un ecosistem unic datorita climei si asezarii geografice. Cu diversitatea biologica, Tibetul reprezinta o uriasa banca genetica ce asigura biodiversitatea globala. Totusi, ecosistemul este fragil si este dificil de recuperat in intregime dupa ce a fost deteriorat.
In alte actiuni de dezvoltare din ultimii cinci ani, guvernul tibetan a alocat peste doua miliarde dolari in proiecte de agricultura si pastorit, cu 130% mai mult decat in perioada anterioara, potrivit datelor oferite de biroul de statistica din Tibet.