Pentru ca plajele să fie pregătite pentru minivacanța de Paște și 1 Mai, Administrațua Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a efectuat o ecologizare a acestora în urma căreia s-au adunat aproape 2.000 de tone de deșeuri, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Începând din acest an, turiștii români și străini se pot bucura de plaje noi, mult extinse, în zona sudică a litoralului românesc. Plajele din Mamaia Sud, Tomis (Nord, Centru, Sud) și Eforie Nord, cele care au fost incluse în proiect, apăreau, până nu demult, în studiile de specialitate, ca fiind în pericol de a se îngusta până la dispariția totală! După finalizarea lucrărilor, aceste plaje nu doar că au fost salvate, prin intervenții tehnice care le asigură stabilitatea pentru cel puțin 50 de ani, dar au fost și extinse, spre mare, cu peste 100 de m lățime. Odată cu finalizarea acestui proiect de amploare, teritoriul țării noastre crescut cu circa 42 de hectare. Sunt convinsă că, imediat ce sezonul estival începe, zona litoralului sudic al Mării Negre va fi extrem de vizitată de turiști, pentru că plajele de aici fac diferența”, a declarat Olimpia Negru, secretar de stat pentru Ape în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
În cadrul lucrărilor de protecție a litoralului românesc s-a reușit și reabilitarea și extinderea digurilor de suprafață pe o lungime de 4000 de metri și a celor submerse pe 1400 de metri. Activitatea de înnisipare a tuturor celor 5 sectoare de plajă s-a desfășurat continuu, zi și noapte, în perioada august – octombrie 2015, prin pomparea din adâncuri a aproximativ 3.500.000 mc de nisip. Astfel, lărgirea plajelor s-a făcut până la o lățime de 100 de metri, având cota superioară între 2,5 – 3 m peste nivelul mării. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional de Mediu și a costat 170.406.668. euro, din care aproximativ 15% a fost contribuția statului român.
ABADL a predat, în data de 1 aprilie 2016, către operatorii de plajă, primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de operatori în data de 15 aprilie 2016.
Noile sectoare de plajă pot fi folosite de turiști odată cu deschiderea sezonului estival din acest an. Conform legislației naționale și europene, aceste suprafețe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de intabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni.