Peste 19% dintre reptile sunt amenintate cu extinctia

Peste 19% dintre reptile sunt amanintate cu extinctia, potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate “Biological Conservation”, citat de The Ecologist.

Din totalul de aproape 20%, 12% sunt aproape de extinctie, 41% sunt aminintate cu extinctia, iar 47% sunt vulnerabile. De asemenea, 7% dintre reptile ar putea fi incluse pe “lista scurta”, daca nu vor fi luate masuri de eliminare a pericolelor la care acestea sunt supuse.

Conservarea speciilor s-a concentrat, in primul rand, in mod tradițional, asupra celor mai „carismatice”, cum ar fi mamifere mari si pasarile, iar trecerea la o abordare mai holistica in ceea ce priveste speciile de acoperire mai larga este inca relativ recenta.Aceasta ar putea avea, de asemenea, ceva de-a face cu concepția greșită cum că reptilele sunt specii destul de rezistente – pentru ca traiesc in medii dure, cum ar fi deserturile. Acest lucru nu este adevarat. Multe reptile sunt foarte limitate in gama de habitat cu cerinte de temperatura specifice, ceea ce le face foarte sensibile la schimbarile de mediu”, a declarat Monika Böhm, conducatoarea echipe care a realizat studiul.

Astfel, 74% dintre reptilele terestre sunt aminintate de dezvoltarea agriculturii, 64% de folosirea in exces a resurselor, de exemplu exploatarile forestiere, iar 34 de dezvoltarea urbana. Modificarea habitatelor naturale, ca barajele sau incendiile de vegetatie, afecteaza 25% dintre reptile, iar 22% sufera de pe urma speciilor invazive.

Insa cele mai afectate sunt speciile de reptile marine si de apa dulce. Astfel 84% dintre aceste sunt afectate de exploatarile resurselor naturale din habitatul acestora (pescuitul, exploatarile petroliere etc).

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri