Peste 150.000 puieți plantați în cea mai mare acțiune de împădurire pe bază de voluntariat din România

„Plantăm fapte bune în România” – inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, creată de Asociația EcoAssist – a demarat, pe 14 noiembrie, cea mai amplă acțiune de împădurire din România, pe bază de voluntariat. 9.000 voluntari au plantat peste 150.000 puieți în 14 județe, conform datelor preliminare. 72.000 de puieți rămași vor fi plantați în săptămâna următoare, iar peste 800.000 de puieți din partea Ministerului Mediului, prin intermediul Romsilva vor fi alocați pentru plantare în perioada următoare.

Colaj plantare

Motivele princpiale ale neplantării tuturor puieților de pe plantațiile cu voluntari sunt:

  • anularea acțiunii din localitatea Viișoara, jud. Cluj (15.000 puieți de salcâm) și amânarea în primăvară a acțiunii din localitatea Panciu, jud. Vrancea (2.000 puieți de salcâm); ambele situații având rațiuni juridic-legale la bază;
  • nepregătirea terenului (ararea și discuirea lui) fie datorită condițiilor locale (terenuri cu o pantă de peste 30% ce nu puteau fi arate sau discuite), fie o decizie locală de a nu pregăti terenul;
  • în cazuri rare (localitatea Jegălia, jud. CL) neprezentarea unui număr suficient de voluntari la acțiune.
În prezent, o parte din primăriile localităților cu puieți neplantați și-au asumat finalizarea plantării acestora în săptămâna următoare, cu o altă parte din primării urmând să se clarifice această finalizare prin discuția organizatorilor cu reprezentanții instituției.
Alături de eforturile de împădurire cu voluntari din România, se adaug eforturile celor aproximativ 400 de voluntari din Republica Moldova, care în Chișinău – localitatea Bubuieci a plantat 10.000 puieți pe 5 hectare.

„Plantăm fapte bune în România” a fost un proiect comunicat de AXN, prin inițiativa globală Sony Imaginează-ți asta! Campania internațională de CSR se desfășoară în rețeaua proprie Sony Pictures Television Networks, în 177 țări, implicând telespectatorii în soluționarea unor probleme de mediu. Deși globală, campania se concentreză pe subiecte locale, precum: reciclarea în Rusia și Italia, eliminarea utilizării pungilor de plastic în Asia, eliminarea deșeurilor în India, salvarea rinocerilor în Africa de Sud, horticultura urbană în America Latină și despăduririle în România.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri