Peste 13 milioane de hectare de pădure sunt defrișate anual în întreaga lume

În ciuda tuturor beneficiilor ecologice, economice, sociale și de sănătate, o mare parte a pădurilor de care avem nevoie pentru a supraviețui sunt distruse într-un ritm alarmant. Peste 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse anual. Conform datelor Națiunilor Unite, defrișările cauzează 17% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, care provoacă schimbările climatice.

o-DEFORESTATION-facebook

În mesajul, pentru ediția din acest an a Zilei Internaționale a Pădurilor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, menționează că trebuie să recunoaștem rolul vital al pădurilor și al angajamentului nostru de a lucra împreună pentru a proteja și a gestiona în mod durabil ecosistemele vitale din interiorul lor. Susținerea pădurilor sănătoase și lupta împotriva schimbărilor climatice sunt două fețe ale aceleiași monede. Pădurile sunt cele mai mari depozite de carbon după oceane„, a spus șeful ONU.

În contextul schimbărilor climatice, pădurile joacă un rol important, nu doar pentru captarea dioxidului de carbon, ci și prin producția de biomasă și prin potențialul pe care îl au în domeniul energiilor regenerabile. Wu Hongbo, sub-secretarul general ONU pentru Afaceri Economice și Sociale, a declarat că beneficiile pe care pădurile le furnizează sunt incalculabile. Pădurile asigură dezvoltarea economică și prosperitatea, asigură locuri de muncă și mijloacele de subzistență, și, în același timp, promovează sănătatea și bunăstarea. Există soluții dovedite pentru a ne crea un viitor pe care ni-l dorim. Investițiile în pădurile noastre reprezintă calea către dezvoltarea durabilă„, a spus Wu Hongbo.

De asemenea, conform Planului de acțiune al UE pentru păduri, ele reprezintă un domeniu important pentru Uniunea Europeană: suprafața acestora acoperă 37,8 % din teritoriul european și asigură existența a 3,4 milioane de persoane (silvicultura și industriile bazate pe resurse forestiere). În plus, UE este al doilea producător de lemn rotund industrial după Statele Unite ale Americii și produce aproximativ 80% din pluta disponibilă la nivel mondial.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția A/RES/67/200 din 21 decembrie 2012, prin care a declarat data de 21 martie Ziua Internațională a Pădurilor începând din 2013, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare. ONU recomandă statelor membre să organizeze acțiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

Citește și:

Fundația Carpathia a cumpărat mii de hectare de pădure în Munții Făgăraș pentru a le salva de la tăiere

Codul Silvic a fost adoptat după șapte ani și aduce limite pentru exploatările de lemn

Un dosar penal în primele trei luni de funcționare a Radarului Pădurii

FOTO O plimbare prin pădurile virgine ale României, care deține 65% din pădurile neatinse de om din Europa

spot_img

Ultimele știri