Peste 120.000 de hectare de pădure amazoniană dispar anual din Peru

Pădurea amazoniană din Peru a pierdut 1,97 milioane de hectare din suprafaţa sa între anii 2001 şi 2016, respectiv peste 123.000 de hectare în fiecare an, conform cifrelor făcute publice de Ministerul Mediului din această ţară.

Agricultura, creşterea animalelor, exploatarea forestieră ilegală, activitatea minieră clandestină şi traficul de droguri sunt principalele cauze ale distrugerii acestei păduri, a explicat pentru AFP coordonatorul executiv al Programului Naţional de Conservare a Pădurilor (PNCB) din cadrul Ministerului, César Calmet.

”Dacă nu luăm decizii în această privință, am putea ajunge la pierderi de 300.000 până la 400.000 de hectare anual”, a avertizat el.

Imaginile din satelit au arătat că fenomenul de distrugere a continuat în 2017 când 143.000 de hectare de pădure amazoniană au fost ”rase” de pe harta Peru, ”echivalentul a 200.000 de terenuri de fotbal”, după cum se arată pe site-ul specializat în mediu Mongabay.

Peru este una dintre cele 17 ţări de pe planetă care au o ”megadiversitate” (conform unei liste elaborată de agenţia ONU pentru mediu) care adăpostesc laolaltă peste 70% din biodiversitatea mondială. Este, de asemenea, cel de-al doilea stat după Brazilia în ceea ce priveşte suprafaţă de pădure amazoniană deţinută pe teritoriul său.

Situat în estul ţării, bazinul Amazonului acoperă o treime din teritoriul peruan și reprezintă o resursă prețioasă pentru absorbția gazelor cu efect de seră care cauzează încălzirea globală.

Coorodnatorul PNCB spune că situaţia este deosebit de îngrijorătoare în regiunea amazoniană Madre de Dios (sud) unde activităţile de exploatare a zăcămintelor de aur sunt foarte intense, iar defrişările avansează în ritm rapid, de la 5.000 de hectare distruse în 2001 la 17.000 în 2016.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri