Peste 1.500 de persoane au vizitat, în primul an de la deschidere, Observatorul Parcului Natural Văcărești. Amplasat la 60 de metri de sol, în turnul T4 al complexului rezidențial Asmita Gardens, observatorul a fost special amenajat pentru ca cei interesați să poată studia biodiversitatea Parcului Natural Văcărești.
Printre vizitatori s-au numărat atât locuitorii Capitalei, cât și grupuri de turiști din țară și din străinătate, jurnaliști și bloggeri sau fotografi profesioniști. În general, aceștia sunt fie oameni pasionați de fotografie, activiști de mediu sau pur și simplu persoane interesate de povestea parcului, de fenomenul prin care natura a creat de la sine un ecosistem în mijlocul Bucureștiului.
„Locul a devenit un punct de atracție pentru vizitatorii care vin aici să se relaxeze și să descopere o altă față a Capitalei, dincolo de obiectivele turistice consacrate”, spune Andreea Comsa, managing director Premier Estate, companie de consultanță și vânzări, care se ocupă de vânzarea apartamentelor din complexul rezidențial Asmita Gardens.
Observatorul pune la dispoziția vizitatorilor patru binocluri profesioniste, o lunetă, determinatoare ornitologice și materiale de informare. Cei interesați își pot programa vizita pe adresa observator@parcnaturalvacaresti.ro.
Parcul Natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 183 ha, fiind cel mai mare spațiu verde compact al Capitalei. Cu o bogată floră și faună, parcul este o oaza a diversității biologice, alcătuită din mai multe specii de plante, mamifere, păsări, reptile și amfibieni, pești și insecte. Păsările sunt cele mai bine reprezentate din cadrul faunei mari, cu un număr de 94 de specii, dintre care peste 50 protejate de legislația internă și internațională, iar principalele specii de mamifere sunt vidra, nevastuica si vulpea.
Pe data de 28 mai 2015, Consiliul General al Municipiului București a votat în unanimitate avizarea favorabilă a Parcului Natural Văcărești. Organizațiile inițiatoare ale proiectului așteptau de luni de zile acest vot pentru a debloca procedura de instituire a Parcului Natural. Urmează ca Ministerul Mediului să redacteze hotărârea de guvern care să definitiveze procesul.
Citește și:
Consiliul General a avizat Parcul Natural Văcărești
FOTO Povestea Detei Văcărești în imagini
Un nou incendiu în Delta Văcărești, în așteptarea desemnării ariei protejate