Valul de căldură care a acoperit India în ultima săptămână a adus în unele locuri temperaturi de până la 50 de grade Celsius. Din cauza căldurii și a deshidratării în regiunile sudice cele mai afectate, Telangana și Andhra Pradesh, cel puțin 1.118 de persoane au murit, informează BBC. Rapoartele medicale confirmă alte 24 de decese în Bengalul de Vest și Orissa.
Deși meteorologii se așteaptă ca temperaturile să scadă în zilele următoare, autoritățile locale și spitalele sunt în alertă pentru a acorda asistență oricărui caz nou apărut. Medicii au făcut apel către populație să rămână în case și să bea multă apă. „Guvernul a inițiat difuzarea unor programe de educație prin intermediul televiziunii și al altor mijloace media pentru a le comunica oamenilor să nu se aventureze în exterior cu capul descoperit și să consume multă apă. Am făcut, de asemenea, un apel către organizațiile neguvernamentale să ne ajute să deschidem puncte cu apă potabilă care să se afle la dispozițiia tuturor locuitorilor din orașe”, a declarat Tulsi Rani, comisar special pentru gestionarea dezastrelor, pentru AFP.
Statul Andhra Pradesh a fost cel mai afectat de dezastrul natural. Aici temperaturile au urcat luni până la 47 de grade Celsius, iar 852 de oameni au murit. În Telangana, statul vecin, au fost înregistrate 266 de decese. Temperaturile au ajuns la 48 de grade Celsius.
Alfred Innes, care trăiește în capitala statului Telangana, Hyderabad, a declarat că cetățenii nu au primit ajutorul necesar. „Am asistat la decesul unui copil de trei ani care a murit din cauza căldurii. E foarte trist. Deși Guvernul nu face ceva concret, noi, ca indivizi, incercăm să facem tot posibilul să ajutam”, a spus el. Începând de marți temperaturile au început să scadă ușor, iar vremea va continua să se răcească odată cu sosirea musonului de vară la începutul lunii viitoare.
Căldura excesivă provocată de lipsa de precipitații
Meteorologii indieni susțin că efectele valul de căldură, care nu este ceva neobișnuit pentru India în această perioadă, au fost amplificate de lipsa precipitațiilor. Acum există temerea ca lipsa precipitațiilor să se prelungească și să se instaleze seceta. Valurile de căldură apar în India în perioada martie – iunie. De asemenea, în 2002 și 2003 alte sute de persoane au decedat din cauza temperaturilor ridicate. În 2010, peste 300 de persoane au murit în urma epuizării și a accidentelor vasculare cerebrale cauzate de căldură.
Valurile de căldură s-au intensificat în zonele urbane, în ultimii 40 de ani
Potrivit unui studiu publicat în revista britanică Environmental Research Letters, între 1973 și 2012, 48% dintre cele 217 aglomerări urbane studiate au cunoscut o creștere a numărului de zile foarte calde, iar două treimi dintre ele s-au confruntat cu o creștere a numărului de nopți cu temperaturi ridicate. „Printre cei cinci ani în care s-au înregistrat cel mai mare număr de valuri de căldură se află anii 2009, 2010, 2011 și 2012″, potrivit studiului.
În cadrul acestei cercetări, un val de căldură este definit ca o perioadă de cel puțin șase zile pe durata căreia temperatura maximă depășește 99% dintre toate temperaturile înregistrate pe întreaga perioadă studiată. Studiul s-a axat pe 217 zone urbane cu mai mult de 250.000 de locuitori, de pe toate continentele, care dispun de stații meteo și care au permis furnizarea de informații complete privind ultimii 40 de ani, din 1973 până în 2012.
Citește și:
2014, declarat oficial cel mai cald an din ultimul secol