Bulgaria construiește un gard la granița cu România pentru a preveni epidemia de pestă porcină

Bulgaria va construi un gard de-a lungul graniței terestre cu România pentru a împiedica accesul porcilor mistreți care ar putea fi infectați cu pesta porcină Africană (PPA). În România, epidemia de pestă porcină a dus la sacrificarea a zeci de mii de porci, existând în continuare peste 400 de focare, în special în sud-estul țării.

Virusul care cauzează PPA nu este dăunător oamenilor și altor animale. Însă în cazul mistreților sălbatici și a porcilor de fermă, boala este mortală în aproape toate cazurile în decurs de 10 zile, neexistând vaccin împotriva ei.

România se confruntă cu o epidemie de pestă porcină africană la porci domestici, existând 440 focare în 7 județe din țară. Două dintre focare se află în exploatații comerciale din județul Tulcea, unde au fost sacrificați peste 65,000 de porci. Regiunile cu cele mai multe focare se află în sud-estul României, în special în județul Tulcea. O altă zonă de focare se află în nord-vestul României (județele Satu Mare, Bihor, Sălaj), însă aici boala evoluează lent, chiar staționar.

Boala a fost depistată și în alte țări europene, cum ar fi Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia și țările Baltice.

Autoritățile bulgare au început deja construcția unui gard cu lungimea de 133 km care acoperă aproximativ o cincime din lungimea graniței.

Cu toate acestea, cea mai mare parte din granița dintre România și Bulgaria este dată de Dunăre, iar porcii mistreți ar putea traversa înot fluviul cu ușurință. Pentru a le opri migrația, gardul ar trebui să acopere și malul Dunării, nu numai zonele de graniță de pe uscat.

Deși nu a fost depistat niciun caz de PPA în Bulgaria, autoritățile sunt îngrijorate de epidemia din Europa. În plus, Bulgaria este afectată de o epidemie de pestă ovină, guvernul de la Sofia confruntându-se cu o adevărată criză politică din cauza protestelor față de măsurile dure luate.

Uniunea Vânătorilor și Pescarilor Bulgari estimează că epidemia ar putea aduce pierderi în valoare de 1.20 milioane de dolari.

Autoritățile bulgare vor dezinfecta autovehiculele românești care trec granița pe la Silistra, Ruse și Dobrici.

În România, fermierii vor putea solicita plăți compensatorii pentru animalele sacrificate și pagube colaterale.

Conform unui comunicat remis de către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pesta porcină africană a apărut în România în judeţul Satu-Mare în luna iulie 2017.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri