Pentru a proteja pescarii din Uniunea European care respecta legile si pentru a salva biodiversitatea maritima a lumii, UE trebuie sa promoveze actiunea internationala pentru lupta impotriva pescuitului ilegal, inclusiv prin intensificarea inspectiilor pe mare, inchiderea pietelor produselor maritime ilegale si impunerea de sanctiuni asupra statelor care neglijeaza aceste obligatii, potrivit unei rezolutii votate joi de catre Parlamentul European.
Intrucat doua treimi din apele lumii sunt dincolo de jurisdictia nationala, iar rezervele de pette si flotilele de pescuit sunt foarte mobile, pescuitul ilegal, nereglementat si ne-raportat (IUU) nu poate fi contracarat decat prin cooperare internationala, au spus deputatii europeni, subliniind ca UE, in calitate de principala putere in domeniul pescuitului trebuie sa joace un rol-cheie in mobilizarea comunitatii internationale in acest sens.
"Uniunea Europeana trebuie sa faca mai mult sa promoveze o cooperare internationala eficienta pentru a combate pescuitul ilegal", a spus raportorul Isabella Lövin. "Avem nevoie sa impiedicam operatorii fara scrupule sa schimbe pur si simplu steagul vaselor pe care opereaza pentru a-si eluda responsabilitatile. Daca ne amintim ca deja multe specii si rezerve de peste in lume sunt amenintate cu disparitia, pescuitul ilegal ar putea sa fie ultima lovitura intr-un domeniu deja afectat la maximum".
Aproximativ 15% din capturile mondiale – intre 11 si 26 milioane de tone pe an – provin din pescuitul ilegal. Gestionarea sustenabila a resurselor marine devine imposibila daca pescuitul ilegal nu e oprit, mai spune textul adoptat de Parlament.
Cooperarea internationala pentru a opri pescuitul ilegal
Parlamentul cere Comisiei si Statelor Membre sa promoveze aceasta chestiune in forurile internationale si sa inceapa consultarile cu celelalte state cu piete majore, cum ar fi SUA, Japonia si China, in legatura cu dezvoltarea instrumentelor legale internationale, posibil sub auspiciile ONU, pentru oprirea, aducerea in justitie si condamnarea celor implicati in pescuitul ilegal, nereglementat si ne-raportat ("IUU fishing").
Noile masuri ar trebui sa includa inregistrarea obligatorie a vaselor de pescuit mai mari de 10 GT (tonaj brut), dezvoltarea schemelor pentru documentarea capturilor, folosirea obligatorie a sistemelor de monitorizare electronica a vaselor, schimbul de informatii privind activitatile vaselor, controlarea importurilor precum si un acord asupra inchiderii accesului pe piata pentru capturile ilegale de peste.
Deputatii europeni vor de asemenea ca Uniunea Europeana sa infiinteze un registru al vaselor de pescuit autorizate sa pescuiasca si sa infiinteze o lista a celor angajate in pescuitul ilegal.
Rolul organismelor regionale de gestionare a chestiunii trebuie de asemenea intarit.
Sanctiuni impotriva statelor care isi neglijeaza indatoririle
Statele care nu reusesc sa-si indeplineasca obligatiile internationale, de exemplu sa asigure respectarea regulilor de catre vasele care arboreaza steagul acestor state, trebuie sa fie sanctionate, potrivit rezolutiei.
Deputatii europeni vor de asemenea sa ceara Comisiei Europene sa examineze posibilitatea ca ajutorul provenit din sistemul generalizat de preferinte (GSP plus) al Uniunii Europene sa fie conditionat de respectarea de catre tarile candidate a regulilor FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura) si ONU impotriva pescuitului ilegal.
Rezolutia Lövin a fost adoptata cu 491 voturi in favoare, 7 impotriva si 24 abtineri.
Foto: wildlifeextra.com, maritimecollectibles.prestigious-hosting.com, intellasia.net
Citeste:
Parlamentul European a aprobat 40 de milioane de euro pentru o politica maritima integrata
Specialistii vor intocmi „Lista rosie” a speciilor pe cale de disparitie din Marea Neagra
O noua strategie pentru mentinerea stocurilor de peste in Marea Neagra
Ecosistemul Marii Negre, afectat de insecticidele din agricultura si de lucrarile de indiguire