Pescuitul industrial, practicat în numeroase zone protejate marine din Europa

Pescuitul cu traule este practicat mai des în perimetrul sanctuarelor marine oficiale din Europa decât în afara lor, în timp ce peștii pe cale de dispariție se găsesc mai des în afara acestora, conform unui nou studiu care arată că majoritatea zonelor marine protejate europene sunt afectate de pescuitul industrial.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat activitatea vaselor de pescuit cu ajutorul echipamentelor de monitorizare prin satelit, care sunt acum obligatorii pe bordul navelor, comparând datele cu informații privind starea a 700 de zone marine protejate, care acoperă 16% din apele teritoriale ale Europei. În total, zonele marine protejate acoperă 29% din apele europene.

Conform analizei, pescuitul cu traule are loc în majoritatea zonelor marine protejate, fiind în medie cu 40% mai practicat în perimetrul zonelor protejate decât în afara acestora. În plus, specii de pești care sunt în pericol de dispariție, cum ar fi rechini și pisici de mare, sunt de cinci ori mai abundente în afara zonelor marine protejate.

„Ar trebui să fie invers. Când numim ceva o zonă protejată, trebuie să fie cu adevărat protejată. Știm că atunci când zonele sunt cu adevărat protejate, oferă ceva: speciile își revin, biodiversitatea crește și pescăriile se bucură și ele de beneficii, pe măsură ce peștii devin mai abundenți și ies din aceste zone.”, a declarat Boris Worm, de la Universitatea Dalhousie din Canada, autor principal al studiului.

„Una dintre problemele pe care le avem în Uniunea Europeană este că în timp ce politicile de conservare cum ar fi zonele marine protejate sunt o problemă națională, pescăriile sunt gestionate de UE în ansamblu. Această deconectare poate să contribuie la problema pe care o vedem aici. O mână nu știe ceea ce face cealaltă.”

Săptămâna trecută, miniștrii UE ai pescăriilor au stabilit zeci de cote care contrazic sfaturile oamenilor de știință privind stocurile de pește.

O treime dintre regiunile protejate ale lumii sunt degradate de activități umane

Conform studiului, 99% dintre zonele marine protejate nu aveau informații privind zonele cu interdicție de captură în Baza de Date Mondială a Ariilor Protejate, iar jumătate dintre zone nu aveau un plan de gestionare. Worm a declarat că marile zone protejate ale Europei au interzis activități cum ar fi mineritul, însă nu fac nimic în legătură cu cea mai des întâlnită activitate industrială, și anume traularea de fund.

Green Report Shop Produse ECO

Ținta stabilită de ONU care cere transformarea a 10% din oceanele lumii în zone protejate până în 2020 va fi probabil atinsă. Însă 90% dintre zonele marine protejate ale Europei nu sunt clasificate conform criteriilor stabilite de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, care menționează că nu este permisă niciun fel de utilizare industrială a zonelor protejate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri