Navele de pescuit industrial care omoară accidental zeci de mii de albatroși în fiecare an ignoră reglementările concepute pentru a salva păsările de la extincție, conform unui nou studiu.
Cercetătorii de la Birdlife International și Global Fishing Watch au analizat date prin satelit și au descoperit că navele care practică pescuitul cu paragate nu respectă măsurile concepute pentru a reduce decesele albatroșilor.
Pescuitul cu paragate este utilizat pentru prinderea tonului și a altor specii, însă liniile de pescuit, care pot ajunge la peste 100 de kilometri lungime, prind accidental păsări marine, broaște țestoase, delfini și alte animale marine, rănindu-le sau înecându-le.
Metodele moderne de pescuit sunt un pericol major pentru populațiile de albatros ale lumii, amenințând cu dispariția aproape trei pătrimi din toate speciile, conform Birdlife International.
Conform listei roșii alcătuite de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, 15 din cele 22 de specii de albatros sunt pe cale de dispariție.
În cadrul studiului au fost analizate practicile vaselor de pescuit industrial din oceanele Indian, Atlantic, vestul și centrul oceanului Pacific. Conform datelor, doar 15% dintre nave adoptă regimul nocturn de instalare a undițelor, una dintre cele trei măsuri concepute pentru protecția albatroșilor, care se hrănesc doar în timpul zilei.
Cu toate acestea, țările unde se practică pescuitul industrial au publicat rapoarte care declară că până la 85% din flote practică regimul nocturn de instalare a undițelor.
Albatroșii, petrelii și alte păsări marine sunt atrase de paragate cu momeli. În fiecare an, aproximativ 100.000 de păsări sunt capturate accidental și înecate de pescuitul cu paragate sau cu traule.
„Nivelul de captură accidentală în industria pescuitului este extrem de nesustenabilă pentru păsări, care au nevoie de până la 10 ani pentru a începe să se reproducă.”, a declarat Stephanie Winnard, biolog la Birdlife International.
Ea a explicat pentru The Guardian că prin acest mod independent de a evalua respectarea măsurilor, țările vor putea fi trase la răspundere.
„Această informație nu a fost publică până acum. Este ținută de obicei în spatele ușilor închise. Va promova transparență și va trage la răspundere statele. Este pentru prima oară când am putut vedea ce se întâmplă pe nave individuale de pescuit.”
Conform unui studiu realizat în 2011, numărul păsărilor marine capturate accidental de pescuitul cu paragate este între 160.000 și 320.000 anual.