Pescăriile lumii, amenințate grav de încălzirea globală și utilizarea antibioticelor

Criza climatică, utilizarea antibioticelor și hrănirea peștilor de crescătorie cu pești sălbatici riscă să afecteze grav sectorul acvaculturii, conform unui nou studiu.

Farm Animal Investment Risk and Return (Fairr) atrage atenția că crescătoriile de pește sunt acum principala sursă de hrană de mare, însă sunt amenințate de riscuri combinate provenite de la încălzirea globală, utilizarea excesivă a antibioticelor, dependența de pește sălbatic pentru a hrăni peștii de crescătorie și o slabă guvernare.

Sectorul acvaculturii crește cu aproximativ 6% anual, oferind randament pentru acționari de peste 400% în decursul a cinci ani. Însă Fairr avertizează că o mare parte din această extindere este bazată pe pescuit industrial, asociat cu riscuri sociale, de mediu și de guvernanță. Organizația a acuzat sectorul că dă dovadă de transparență limitată privind aceste probleme.

„Investitorii ar trebui să fie conștienți de riscurile de sustenabilitate în sectorul acvaculturii. De la efluenți la emisii, acest sector trebuie să abordeze provocările semnificative de mediu și privind sănătatea publică dacă vrea să prospere pe termen lung.”, a declarat Maria Lettini, director Fairr.

Conform raportului, acvacultura este un contribuitor semnificativ la emisii, fiind de asemenea și expusă la impactul acestora. Producția de pește de crescătorie în Asia de Sud-Est, una dintre cele mai vaste regiuni dedicate acvaculturii, ar putea scădea cu 30% până în 2050 din cauza creșterii temperaturii oceanelor și a acidifierii acestora.

Studiu: stocurile de pește sunt în scădere din cauza schimbărilor climatice și a pescuitului excesiv

Somonii și creveții de crescătorie necesită hrană pe bază de pește, iar pentru a crește sectorul este dependent de stocurile de pește sălbatic, care se află într-un declin rapid, relatează The Guardian.

„Am crezut că peștii de crescătorie ne-ar salva stocurile de pește sălbatic din oceane, dar acum vine în prim plan faptul că folosim pești sălbatici pentru a ne hrăni peștii de crescătorie – și acest lucru cauzează probleme reale.”, a adăugat Lettini.

Aproape o cincime din producția globală a pescăriilor este utilizată pentru producția făinii de pește și a uleiului de pește.

O altă problemă cauzată de crescătoriile de pește este poluarea oceanelor cu ape reziduale. Acestea contaminează apa de băut și accelerează proliferarea algelor toxice.

Luna trecută, Norvegia a suferit cele mai mari daune din cauza proliferării algelor, care au ucis 8 milioane de somoni.

Utilizarea antibioticelor pentru peștii de crescătorie accelerează problema rezistenței la antibiotice.

Fairr recomandă implementarea unor practici mai bune de gestionare a pescăriilor, cum ar fi utilizarea probioticelor pentru a reduce utilizarea antibioticelor, alternative la făina de pește, precum și creșterea midiilor și stridiilor, care nu necesită hrană pe bază de pește.

Pescuitul excesiv este cea mai mare amenințare la adresa sănătății oceanelor, conform ultimului studiu ONU privind starea biodiversității.

spot_img

Ultimele știri