Stocurile de pește ale lumii au scăzut semnificativ în ultimele decenii, din cauza încălzirii și acidifierii oceanelor și a pescuitului excesiv, conform unui nou studiu.
În ultimii 80 de ani, a fost înregistrat un declin al speciilor de pești din întreaga lume, deși unele specii au fost mai rezistente decât altele. În medie, capturile de pești importanți din punct de vedere comercial au scăzut cu doar 4%, dar în unele regiuni capturile au scăzut cu până la o treime de la începutul secolului trecut și până în prezent.
„Acel declin de 4% sună puțin, dar înseamnă 1.4 milioane de tone metrice de pește între 1930 și 2010. Peștii oferă o sursă vitală de proteine pentru peste jumătate din populația globală, iar 56 de milioane de oameni din întreaga lume sunt susținuți într-un mod sau altul de pescării.”, a declarat Chris Free, autor principal al studiului.
Studiu: Pescăriile ar putea fi influențate pozitiv de schimbările climatice dacă vor fi gestionate mai bine
Peștele oferă până la 17% din proteinele consumate de populația globală, iar în cazul populațiilor din state insulare sau de coastă, până la 70%, conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură.
Cercetătorii au analizat 235 de populații de pești reprezentând 124 de specii din 38 de regiuni, care reprezintă aproximativ o treime din captura
globală de pescuit pe perioada studiată.
Schimbările în temperatura apei au fost unul dintre principalele motive pentru scăderea populațiilor, alături de alte probleme cum ar fi pescuitul excesiv și acidifierea oceanelor.
Deși unele specii de pești au beneficiat de încălzirea oceanelor, cercetătorii avertizează că și ele vor fi afectate pe măsură ce temperaturile continuă să crească.
Cele mai mari pierderi identificate în cadrul studiului au fost ale peștilor din Marea Nordului în apropiere de Marea Britanie, Marea Japoniei, din jurul coastei Iberice, Golful Biscay și Marea Celtică.
Raport: Sistemul alimentar global nu funcționează și are nevoie de schimbări urgente
În nord-estul Oceanului Atlantic și în Marea Japoniei, populațiile de pești au înregistrat un declin de până la 35% pe perioada studiată.
„Ecosistemele din Estul Asiei au înregistrat unele dintre cele mai mari declinuri ale productivității pescăriilor. Iar acea regiune înregistrează unele dintre cele mai rapide creșteri ale populațiilor care depind într-o foarte mare măsură de mâncare de mare.”, a declarat Free.
Au fost înregistrate creșteri ale populațiilor peștilor în regiunea Labrador-Newfoundland, Marea Baltică, Oceanul Indian și apele din nord-estul SUA.
„Sperăm că [studiul] subliniază importanța luării în considerare a faptului că schimbările climatice afectează productivitatea. Gestionarii pescăriilor trebuie să vină cu moduri noi și inovatoare de a aborda aceste schimbări. Introducerea reglementărilor care sunt adaptative la schimbările climatice va fi un aspect foarte important al maximizării potențialului alimentar.”, a explicat Chris Free.