Investițiile Bisericii Catolice contrazic perspectiva Papei privind schimbările climatice

Nu mai târziu de acum două luni, Papa Francisc încuraja ecologiștii din întreaga lume, cerând măsuri imediate pentru salvarea planetei de efectele schimbărilor climatice. El a declarat atunci că utilizarea ”combustibililor fosili extrem de poluanți trebuie să fie înlocuită progresiv, fără întârziere”. Între timp, unele dintre cele mai mari organizații americane catolice au dezvăluit că au investit milioane de dolari în companii energetice, de la firme de fracturare hidraulică la producători de nisipuri bituminoase. Potrivit însuși reprezentanților acestor organizații, acestea au finanțat operațiunile bisericii și au plătit salariile clerului, relatează Reuters.

Foto: REUTERS/TONY GENTILE/FILES
Foto: REUTERS/TONY GENTILE/FILES

Această discrepanță între conducerea bisericii și activitățile sale financiare în Statele Unite au determinat cel puțin o analiză semnificativă a investițiilor. Arhiepiscopia din Chicago, a treia cea mai mare din America după numărul populației catolice, a declarat că își va re-examina investițiile în combustibilii fosili, în valoare de peste 100 de milioane de dolari.

Enciclica Papei, o scrisoare trimisă tuturor episcopilor catolici, a zgândărit o dezbatere în plină desfășurare printre organismele catolice și alte biserici, cu privire la cesiune. Dar multe eparhi americane majore au opus rezistență presiunii.

Eparhiile care acoperă Boston, Rockville Centre din Long Island, Baltimore, Toledo și o mare parte din Minnesota au raportat milioane de dolari în exploatații de stocuri de petrol și gaze în ultimii ani, potrivit unor documente evaluate de Reuters.

Exploatațiile reprezintă între 5% și 10% din totalul investițiilor capitalurilor proprii ale eparhiilor, potrivit documentelor.

Indicațiile de la Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite, în ceea ce privește investițiile etice, îi avertizează pe catolici și instituțiile catolice împotriva investirii în companii legate de avort, contracepție, pornografie, tutun și război, dar nu sugerează evitarea stocurilor energetice.

În timp ce mai multe organizații de preoți și călugărițe catolice progresive au cerut în mod activ companiilor să își facă operațiile mai responsabile din punct de vedere social, această abordare activistă nu a fost adoptată la nivelul eparhiilor.

Un purtător de cuvânt de la Conferința Episcopilor Catolici Americani a refuzat să comenteze, când a fost întrebat dacă organizația are în vedere ajustarea orientării investițiilor sale în urma enciclicei Papei, considerată cea mai controversată declarație papală din ultima jumătate de secol.

Papa vizitează pentru prima dată Statele Unite, în septembrie

Când Papa Francisc va face prima lui vizită în Statele Unite în septembrie, se așteaptă ca acesta să facă presiuni asupra parlamentarilor de a acționa în domeniul schimbărilor climatice, în cadrul unei sesiuni a Congresului. Această mișcare va fi întâmpinată, probabil, de opoziția politicienilor conservatori care nu sunt de acord cu intervenția Papei în cadrul dezbaterii.

Biserica americană rămâne o organizație profund conservatoare, condusă în principal de episcopi numiți de către predecesorii Papei Francisc. Arhiepiscopul de Chicago, Blase Cupich, e unul dintre puținele numiri majore ale lui Francisc, până acum, în Statele Unite ale Americii.

Indiferent de cum se poziționează eparhiile în cadrul acestei dezbateri, exploatațiile combustibililor fosili au declanșat pierderi în ultimii ani, datorită scăderii prețului petrolului. Aceste pierderi s-au adăugat tensiunii financiare cu care se confruntă Biserica Catolică Americană, din cauza înțelegerilor în cazul abuzurilor sexuale și scăderea prezenței membrilor, care au costat biserica miliarde de dolari. Toate acestea au dus la o erupție de închidere a școlilor catolice și la obligații de pensii pentru clerici, nefinanțate.

Cearta pentru investițiile în combustibili fosili a afectat și unele universități Catolice, precum Marianist University din Dayton, care a anunțat că va începe cesiunea exploatațiilor de combustibili fosili sau Georgetown University, din Chicago, care a declarat că va înceta să investească în companiile de cărbune.

Yossi Cadan, un militant senior în privința cesiunii, de la 350.org, a declarat că se aștepta ca orice mișcare privind cesiunea eparhiilor catolice să aibă loc peste ocean, probabil în țările cu populații catolice mari și care sunt mai vulnerabile la schimbările climatice, cum ar fi Filipine. ”Statele Unite nu vor fi, probabil, pionierii în acest caz”, a spus el.

Amy Domini, însă, care conduce Domini Social Investments – o firmă de fond mutual care spune că urmărește să ofere randamente puternice pentru investitorii care ”doresc să creeze rezultate pozitive din punct de vedere social și al mediului” – crede că Biserica Catolică a Statelor Unite nu are de ales decât să reconcilieze investițiile sale cu realitatea schimbărilor climatice. ”Altfel”, spune aceasta, ”episcopii vor spune că își urmează Papa cu spiritele lor, dar nu și cu finanțele.”

 

Mai citește și:

Japonia repornește primul reactor nuclear

Companiile canadiene hărțuiesc guvernele pentru a renunța la măsurile de protecția mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri