Personalul silvic va face uz de arma si va depune juramant

Personalul silvic cu atributii de pază a padurilor va avea dreptul sa faca uz de arma pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, precizeaza proiectul Legii privind statutul personalului silvic.

De asemenea, angajatii silvici si membrii familiilor lor vor avea dreptul la protectie, din partea structurilor specializate ale statului, “fata de amenintarile sau violentele la care ar putea fi supusi ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea”.

Proiectul de lege a fost afisat pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor, in vederea consultarii publice, inainte de a fi discutat in Parlament.
Conform acestui document, angajatii Ministerului Mediului si Padurilor, membri ai Corpului Silvic, vor fi asimilati personalului care indeplineste functii ce implica exercitiul autoritatii publice.

La admiterea in Corpul Silvic, angajatii acestuia vor depune un juramant in care vor promite sa respecte Constituția si legile Romaniei si sa lucreze “cu profesionalism, constiinciozitate, demnitate si buna – credinta”. Juramantul silvicultorilor se va incheia cu formula “Asa sa-mi ajute Dumnezeu” sau, in locul acesteia, cu fraza: “Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!".

Juramantul va fi semnat si se va pastra la dosarul profesional al fiecarui silvicultor.

Pentru angajatii Corpului Silvic, cea mai mica functie va fi aceea de padurar debutant. Functia cea mai inalta va fi aceea de inginer consilier silvic.

Pe langa drepturile salariale, personalul silvic de toate gradele va avea dreptul sa primeasca in fiecare an, “gratuit și neimpozabil”, cantitatea de 6 metri cubi de lemn de foc, precum si, o singura data de-a lungul activitatii, cantitatea de 10 metri cubi de lemn de lucru pentru constructii.

Mihai Diac
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri