Un studiu realizat in 2009 si publicat in Nature Geoscience arata ca nivelul marii ar putea creste cu pana la 82 de centimetri pana la finele secolului. Autorul documentului sustine, insa, acum ca estimarile reale sunt inca necunoscute, informeaza The Guardian.
Raportul a analizat ultimii 22.000 de ani si a concluzionat o crestere a nivelului marii intre 7 si 82 de centimetri.
La acel moment, Mark Siddall, reprezentantul Departamentului de Stiinte ale Pamantului din cadrul Universitatii din Bristol, a declarat ca studiul intareste concluziile raportului publicat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice, din 2007. Rezultatele Grupului aratau o crestere de 18-59 de centimetri pana in 2100 a nivelului marii. Studiul sublinia faptul ca datele sunt bazate pe informatii incomplete despre topirea calotei glaciare, iar cresterea ar putea fi si mai mare.
Multi cercetatori au criticat Grupul Interguvernamental pe motiv ca ar fi prea conservator si, de atunci, numeroase alte studii au aratat ca nivelul marii va depasi predictiile initiale.
Siddall spune, acum, ca nu stie daca rezultatele studiului retras sunt subestimate sau supraestimate. "Oamenii fac greseli si greselile se intampla in stiinta", a declarat acesta. Doua erori de ordin tehnic au fost identificate in lucrarea retrasa de catre oameni de stiinta dupa publicarea acesteia. Din cauza ca acestea influentau concluziile raportului, acesta nu a putut fi corectat si, astfel, s-a luat decizia retragerii.