PerfectKlik, algoritmul prin care îți găsești colegul de cameră potrivit

O româncă și un norvegian au creat, pornind de la principiile economiei de acces (care se bazează pe împărțirea resurselor), un algoritm prin care ai foarte mari șanse să-ți găsești colegul de cameră potrivit. La sfârșitul anului, proiectul PerfectKlik va conține și o aplicație prin care utilizatorii pot împărți talentele personale și abilitățile profesionale, cum ar fi reparații minore la domiciliu, lucrări de tâmplărie de mici dimensiuni, fotografie sau servicii de baby sitting.

PerfectKlik, algoritmul prin care îți găsești colegul de cameră potrivit

Irina (din România) și Jon (din Norvegia) s-au întâlnit în 2007, lângă Veneția. Au călătorit mult împreună și au explorat lucruri noi, iar în 2016 au decis să se stabilească în Roman, orașul ei natal. Pornind de la cea mai importantă lecție pe care au învățat-o în anii petrecuți pe drumuri, că a împărți cu cei din jur înseamnă a-ți păsa de lumea în care trăiești, cei doi au fondat în primăvara lui 2018 compania PerfectKlik Indie Studio. Primul proiect a fost perfectklik.com, unica platformă online dedicată economiei de acces din România, din câte știu ei.

„Elementul central al economiei de acces și ceea ce aduce nou în viețile noastre este schimbarea fundamentală a modului în care facem schimburile de bunuri și servicii între noi. Acest tip de economie nu este unul cu totul nou. Practic, este același mod în care se făceau tranzacțiile dintre oameni înainte de inventarea companiilor cu răspundere limitată și a diferitelor instrumente financiare curente – singura diferență constă în faptul că tranzacțiile acestea se inițiază acum prin intermediul Internetului”, au explicat cei de la PerfectKlik pentru Green Report.

[box type=”info” width=”2″ ]Economia colaborativă este un sistem socio-economic clădit pe conceptul folosirii în comun a resurselor fizice și umane. Ea cuprinde crearea, producerea, distribuția, comerțul și consumul de bunuri și servicii de către persoane și organizații, în mod comun, potrivit thepeoplewhoshare.com.[/box]

Concret, pornind de la experiențele pe care le-au trăit în diferite locuri de pe mapamond, cei doi au creat prima aplicație de pe platformă, dedicată găsirii camerelor de închiriat sau a colegilor de apartament. Grație unui algoritm de potrivire a anunțurilor și a unui set de întrebări amănunțite, sistemul potrivește anunțurile nu doar ținând cont de locația apartamentului sau a chiriei dorite, ci și pe baza mai multor elemente sociale, cum ar fi: tipuri de personalitate, hobby-uri, stil de viață sau interese.

Orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani se poate înregistra, poate crea un profil de utilizator, poate plasa anunțuri și îi poate contacta pe ceilalți utilizatori de pe platformă, gratuit. Va primi automat statutul de tip Bronze și va putea trimite mesaje către toate tipurile de utilizatori, dar va putea citi numai mesajele primite de la un utilizator Gold, care este un statut premium pentru care utilizatorii plătesc. Pe de altă parte, un utilizator cu statut de tip Gold va putea citi mesajele primite de la toți utilizatorii, indiferent de tipul lor de statut.

bonami.ro

„Noi am ales să nu folosim un mecanism de intermediere, așa cum o fac celelalte platforme din sfera economiei de acces, care ar presupune plata unui comision din partea utilizatorilor atunci când vor efectua o tranzacție. Noi am ales să percepem un abonament non-recurent pe anumite perioade de timp, care va trebui plătit doar atunci când utilizatorii vor simți că există un interes deosebit pentru oferta sau cererea lor publicată pe platforma noastră. Taxa de abonament va oferi accesul la schimbul de informații între utilizatori, iar tranzacțiile se vor face direct între utilizatori în afara platformei noastre, așa încât noi nu vom percepe niciun comision. Noi oferim structura, utilizatorii noștri furnizează conținutul. Adoptând un sistem de taxe fixe non-obligatorii și non-recurente, noi avem oportunitatea să creăm o piață transparentă, în sensul că eliminăm tentația de a promova un anunț doar pentru că am putea obține un comision mai mare”, a explicat Irina.

PerfectKlik, algoritmul prin care îți găsești colegul de cameră potrivit

Pe lângă aplicația de găsit camere de închiriat sau coleg de apartament, tot din sfera serviciilor imobiliare va fi și aplicația dedicată închirierilor de proprietăți, pe care cei doi vor s-o lanseze toamna aceasta. Apoi, până la sfârșitul anului, echipa va inaugura o altă aplicație, „PerfectKlik Bazaar”, prin care utilizatorii își pot oferi talente personale și abilități profesionale: de la profesii liberale tradiționale – cum ar fi consultanță juridică, servicii de fizioterapie sau de interpretariat și traducere – la servicii mai puțin cunoscute în mediul online, cum ar fi ajustarea hainelor, tutoringul la domiciliu, reparații de mobilier la domiciliu sau realizarea de cumpărături pentru persoanele cu dizabilități.

„PerfectKlik se încadrează în noul val de platforme online din sfera economiei de acces. Proiectul dă posibilitatea să intre pe piața de schimburi de servicii celor care anterior nu aveau mijloacele de a iniția astfel de tranzacții, deoarece nu aveau sau nu știau că au resursele necesare și promovează un model de afaceri în care furnizorii de servicii pot acționa ca actori independenți, iar consumatorii finali se bot bucura de o piață de acces transparentă și previzibilă. Noi numim acest fenomen democratizarea economiei”, a mai explicat Irina.

„Încearcă să îți imaginezi bogăția resurselor, total nefolosite, din rândul membrilor comunităților în care trăim. Există oameni în jurul nostru pasionați de pictură sau fotografie care îți pot înfrumuseța locuința, oameni care doresc să facă babysitting sau să ajute persoanele cu mobilitatea redusă, oameni care își pot folosi mijloacele personale de transport pentru a te ajuta să îți muți mobila, tineri dispuși să servească la petrecerea ta și multe alte tipuri de resurse care zac nedescoperite. Tot ceea ce e nevoie este o piață în care aceștia să se poată promova rapid și să poată schimba ușor aceste servicii fără intermedierea unui agent sau al unei companii”, a mai spus aceasta pentru Green Report.

Potrivit celor doi, într-o perioadă în care este promovat consumerismul, iar efectul acestuia este poluarea atmosferei și a apelor, oamenii au nevoie să se concentreze pe un consum mai inteligent și mai eficient, iar economia de acces ar putea fi un prim pas în această direcție.

„A înțelege ceea ce reprezintă mediul înconjurător nu înseamnă doar a învăța cum să triezi gunoiul sau cum să folosești mai eficient mijloacele de transport, înseamnă și o abordare diferită a sistemului economic în care trăim. Noi, cei din echipa PerfectKlik, încurajăm stimularea piețelor locale și utilizarea mai eficientă a resurselor existente pentru a construi comunități mai puternice în care toți membrii să aibă acces egal la resurse”, a mai transmis compania româno-norvegiană.

PerfectKlik, algoritmul prin care îți găsești colegul de cameră potrivit

Irina și Jon, echipa PerfectKlik

spot_img

Ultimele știri