Percheziții la reciclatorii de deșeuri. Ce prejudiciu au adus statului

59 de percheziții au loc în acest moment la societăți comerciale și persoane fizice bănuite că ar fi desfășurat operațiuni fictive cu deșeuri de ambalaje, în București și 11 județe ale țării. Prejudiciile sunt estimate la 54 de milioane de euro.

Reciclatori deseuri

Poliția Română efectuează în această dimineață 59 de percheziții, în București și 11 județe ale țării (Argeș, Brăila, Cluj, Constanța, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Vâlcea, Vrancea și Tulcea). Autoritățile verifică sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, dar și domiciliile unor persoane fizice bănuite de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Cei percheziționați sunt bănuiți că ar fi desfășurat în perioada 2012-2014 operațiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deșeuri de ambalaje, prejudiciind astfel statul român cu 54.000.000 de euro. Pentru fiecare kilogram de deșeuri, operatorii ar fi trebuit să plătească 2 lei către Fondul pentru Mediu.

Autoritățile au explicat într-un comunicat de presă cum cum s-ar fi desfășurat evaziunea fiscală:

Reprezentanții operatorilor licențiați în vederea preluării obligațiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici care au introdus pe piața națională bunuri ambalate și ambalaje de desfacere (generatorii de deșeuri de ambalaje) și reprezentanții unor societăți cu care acești operatori licențiați au încheiat contracte de prestări servicii au evidențiat în actele contabile și în alte documente legale operațiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligații.

Astfel, înregistrarea și declararea acestor operațiuni a facilitat operatorilor licențiați obținerea vizei anuale necesare funcționării acestora și a condus la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contribuției în cuantum de 2 lei/kg., datorată pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit și cantitățile de deșeuri de ambalaje efectiv valorificate.

În documentarea activității infracționale, procurorii au beneficiat de suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații. La acțiune participă și polițiști ai Direcției de Investigații Criminale, Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale –  I.G.P.R și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție ale județelor vizate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri