Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, respinge datele statistice referitoare la suprafața de spațiu verde care revine fiecărui bucureștean și consideră că modul de calcul este prost gândit. Acesta a declarat joi, în cadrul unei conferințe având ca temă calitatea și costul vieții în capitala României, că Bucureștiul este cea mai verde capitală europeană.
„Suprafața de spațiu verde, acum fără să fiu specialist, dar mergem și la Paris, și la Berlin, și la Roma, și la Viena, despre care vorbește lumea că este foarte verde, însă mai verde ca Bucureștiul vă spun cinstit că nu am văzut nicio capitală din Europa. Am locuit 2 ani la Paris, știu bine ce înseamnă și Parisul și alte orașe mari, și mai verde că Bucureștiul nu este. Noi calculăm prost, în dezavantajul nostru spațiile verzi. Nu cred că sectorul 5 are doar 2,7 mp de spațiu verde pe cap de locuitor. Eu îmi mențin punctul de vedere că și sectorul 4, și sectorul 3, și sectorul 1 stau mult mai bine la spații verzi decât se arată în această statistică. Eu cred că suprafața verde este calculată cât se poate de greșit”, a declarat Robert Negoiță, citat de Hotnews.
Declarația primarului este cel puțin surprinzătoare în contextul în care, conform Cadastrului Verde lansat în iunie 2011, Bucureștiul are 23,1 metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor, care includ parcuri, cimitire, aliniamente stradale și păduri. Capitala României este cu mult în urma altor capitale europene, precum Viena care are 120 de metri pătrați pe cap de locuitor.
De asemenea, potrivit datelor Eco-Civica, în ultimii 25 de ani Bucureștiul a pierdut aproape 50% din suprafața spațiilor verzi, ceea ce a contribuit la probleme de poluare a aerului din Capitală. “În 1990, într-un inventar făcut chiar de autorități și pe care noi l-am verificat, aveam 3.500 de hectare, iar acum nu putem număra mai mult de 1.600 de hectare. Gândiți-vă că prin retrocedări am pierdut toate pepinierele Bucureștiului, care aveau sute de hectare. Am piedut zeci de milioane de exemplare de vegetație și acesta este și motivul pentru care calitatea aerului a scăzut atât de mult în București și afectatează calitatea vieții bucureștenilor, exact cum s-a pronunțat Comisia Europeană când a anunțat declanșarea hotărârii de infringement”, susține Dan Trifu.
Dispariția spațiilor verzi din București este una dintre cele mai semnificative surse de poluare din oraș. Bucureștenii sunt expuși la un nivel ridicat de noxe provenite de la mașini, iar eșecul autorităților de a asigura un aer curat locuitorilor a fost sancționat de UE prin procedura de infringement încă din 2013. Dacă autoritățile nu implementează măsuri eficiente de îmbunătățire a calității aerului, ne așteaptă amenzi de mii de euro pe zi.
Citește și:
ElementAIR: Poluarea atmosferică este responsabilă pentru 10-15% din totalul deceselor
Bucureștiul a pierdut 50% din suprafața verde în ultimii 25 de ani
Bucureștiul, obligat prin Planul de Mobilitate să facă tranziția spre transport ecologic
Decizie definitivă: nu se defrișează în parcul Tineretului
Cum se ridică, ilegal, ultimul cartier de blocuri din Parcul Tineretului