Pentru doua zile, Bucurestiul a devenit “Capitala Dunarii”

"Bucurestiul a devenit o adevarata capitala a Dunarii", a declarat vice-cancelarul si ministrul federal de Externe al Austriei, Michael Spindelegger, cu prilejul sesiunii de deschidere a Reuniunii informale a ministrilor de externe din statele riverane Dunarii.

Reuniunea se desfasoara la Bucuresti, in perioada 7 – 8 noiembrie 2011, sub patronajul presedintelui Romaniei.

"Trebuie sa utilizam toate instrumentele noastre, pentru a revitaliza economia europeana si calitatea vietii cetatenilor nostri. Strategia UE pentru Regiunea Dunarii reprezinta un instrument important, o oportunitate pentru macro-regiune", a declarat, la randul lui, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Teodor Baconschi.

Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, a promis sprijinul Bulgariei pentru oferta Romaniei de a organiza in fiecare an o reuniune a ministrilor de externe din regiunea Dunarii, astfel incat sa existe un sprijin politic constant si sustinut pentru Strategia UE.

Comisia Europeana, prin consilierul directorului general DG Regio, Kadri Uustal, a dat asigurari cu privire la sprijinul si implicarea Comisiei Europene in procesul de management al Strategiei. Cu acest prilej, reprezentantii celor 16 delegatii au discutat o serie de aspecte privind semnificatia Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) in actualul context european, managementul si modalitatile de finantare a proiectelor, precum si strategia de comunicare a SUERD.

Participantii la reuniune considera ca SUERD a devenit un instrument crucial pentru imbunatatirea competitivitatii companiilor din macro-regiune, in contextul actualei crize financiare, iar programele si instrumentele financiare europene joaca un rol important in dezvoltarea economica locala.

Proiectul Strategiei Dunarii a fost lansat de Romania si Austria

Ministrii de Externe ai Romaniei si Austriei, Teodor Baconschi si Michael Spindelegger, au avut si o intalnire bilaterala, in contextul in care Romania si Austria sunt initiatoare ale proiectului. Cei doi ministri au trecut in revista stadiul excelent al relatiilor bilaterale si au avut un schimb de opinii asupra unor dosare europene de actualitate, cum ar fi guvernanta economica in zona euro, extinderea UE si evolutiile recente din cadrul Parteneriatului Estic, cu accent pe relatia UE – Republica Moldova.

In ceea ce priveste SUERD, cei doi oficiali au decis sa puna accentul pe proiecte concrete, realiste, pe baza discutiile purtate in cadrul reuniunii informale de la Bucuresti, care sa permita valorificarea potentialului economic si social al regiunii dunarene.

De asemenea, ministrul Teodor Baconschi a avut o intrevedere cu vice-prim ministrul si ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Iurie Leanca. Ministrul Baconschi a reiterat sprijinul Romaniei pentru o perspectiva europeana clara pentru Republica Moldova si a transmis un mesaj de incurajare pentru intensificarea ritmului reformelor asumate de guvernarea pro-europeana de la Chisinau. Sefii celor doua diplomatii au decis continuarea dialogului in cadrul celei de-a V-a Reuniuni a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, care va fi gazduita de Romania, alaturi de Franta, in marja reuniunii CAE din 14 noiembrie 2011.

Si ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, a exprimat sprijinul tarii sale pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. In discutiile bilaterale dintre ministrii bulgar si moldovean, o alta tema a fost invatarea limbii bulgare in Republica Moldova. In acesta tara traiesc peste 100.000 de etnici bulgari, iar limba bulgara se invata in 34 de scoli.

Reuniunea informala de la Bucuresti reprezinta o continuare a intalnirilor la nivel inalt a reprezentantilor statelor riverane Dunarii, care au inceput cu Reuniunea de la Ulm (2009) si marcheaza un an de la Summit-ul de la Bucuresti din 8 noiembrie 2010, in cadrul caruia au trasate orientarile majore ale structurii Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD).

Sesiunea dedicata sefilor diplomatiilor din regiunea dunareana cuprinde, astazi, un Forum Economic la care participa reprezentanti ai societatii civile, mediului de afaceri si academic din statele riverane Dunarii, care vor continua dezbaterile privind dezvoltarea durabila in spatiul dunarean.

Mihai Diac

Foto: www.eeas.europa.eu

Citeste si:

Romania si Bulgaria vor construi trei poduri peste Dunare

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii beneficiaza de finantari de 100 de miliarde euro

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri